Vastab Andres Juur
Andres Juur, foto

Kuidas õppisid koolis füüsikat?

Laisalt – tegemist oli ju üsna loogilise ja minu tolle-aja teadmistega kooskõlas oleva ainega ning siis sai tunnis lulli lüüa. Kui anekdoodid mida pinginaabritega rääkida otsa said, siis lahendasime ka mõne tüdruku ülesanded ära. Otseloomulikult jagas õps peagi välja, et me igavleme ning püüdis minust ja veel mõnest olümpiaadimaterjali hakata kasvatama, kuid ma ei allunud provokatsioonile – eelistasin tüdrukute aitamist. Pinginaaber seevastu käis isegi teises linnas! edasijõudnute voorus. Gümnaasiumi osas olid ka mõned teemad, mis oli sisuliselt nii huvitavad, et lugesin isegi omal algatusel mõne raamatu läbi. Kuigi jah, tuleb pattu tunnistada, et astronoomia kursusest õnnestus mul viilida. Ja nagu Murphy seadustele kohane viis saatus mind õppima füüsikat ülikoolis ja elama Tõraverre (Observatooriumi teadusküla), kus keegi ütle sulle tere ka mitte, kui sa teleskoobi tööpõhimõtet ei tea. Nüüdseks olen siis täheteaduse algtõed omandanud elu sunnil.

Mis on kõige toredamad füüsikaga seotud asjad, mida oled ise teistele õpetanud?

Kõige huvitavam on õpetada noori ja süüdimatuid müügimehi/naisi. Kui teile järgmine kord pakutakse tolmuimeja esitlust, kodu õhukvaliteedi kontrolli või kvantripatsit – kutsuge nad julgelt endale külla ning te ei kahetse. Iga teine/kolmas esitlus eksib omal vahval moel energia jäävuse, termodünaamika või kõige elementaarsema loogika vastu – ning toredad on need suured müügiinimese silmad kui ta lõpuks sinu seletamise peale aru saab, kuidas tolmuimeja päriselt töötab.

Kas koolifüüsikas on midagi, mille peab pähe õppima?

Jah, on! Täpselt nii, nagu remondi tegemiseks peavad kruvikeeraja ja haamer „käe sees“ olema, peavad ka lihtsam matemaatika ja tähiste süsteem peas olema. Kui mina alustasin õpetamist, siis olin kohe aasta alguses vastik ära ja lasin pähe õppida eesliidete tabelid ning tähis-nimetus seosed. Lisaks tegime vana hea „avalda täht võrrandist“ puust ja punaseks. Ülejäänud aasta sai tegeleda jutustava ainega ning klass püsis enamasti pardal, kui ma mõne valemi tahvlile kritseldasin. Vähe sellest, ma suutsin selle sõgeda laste piinamise metoodika ka maha müüa Avitale, kelle vähemalt kahes õpikus on toodud tuupimise osa kohe algusesse kokku. Kõige parem asja juures on see, et ma ise vihkan pähe tuupimist.