Kui vooluga juht on magnetväljas

Teadmine, et vooluga juhtmele mõjub magnetväljas jõud võib isegi elukauge tunduda. Aga see juhtub vaid siis, kui seletada asja põhiprintsiibina, st ilma konteksti ja näideteta. Vaatame nüüd mõnd näidet, kuidas seda mõju katsetes demonstreerida:

Niisiis, vooluga juhtmele mõjub magnetväljas jõud. Alati. Küsimus on vaid jõu suunas ja suuruses. Jõu suuna teada saamiseks on aja teada, milline on magnetväli juhtme asukohas, st millisedd on selle magnetvälja jõujooned. Jõu suuna määramiseks saab kasutada vasaku käe reeglit:

Kui võtame nüüd teadmiseks, et voolu tekkimiseks ei pea meil tingimata juhet olema, laetud osakesed saavad liikuda ka gaasis või vaakumis, siis saame näiteks selgitada, miks liiguvad Euroopa Tuumauuringute Keskuses prootonid mööda ringjoont - loomulikult tekitatakse nende ümber õige suuna ja õige tugevusega magnetväli.

Tuleb küll tähele panna, et üksikutele laetud osakestele magnetväljas mõjuvat jõudu nimetatakse Lorentzi jõuks, aga sisuliselt on tegemist sellesama jõuga, mis ka juhtmejupile mõjub.