Viltune mullirida

Seisvas rongis on laual lahtine veeanum, kus põhjast tõuseb pinnale väikeste õhumullide rida. Kui suure nurga võrra kaldub mullirida vertikaalist kõrvale, kui rong hakkab liikuma kiirendusega 0,5 m/s2? Kuhupoole mullirida kaldub?

[Pange kõigepealt kirja oma hüpotees selle kohta, kuhupoole mullirida kaldub. Sõidusuunas ette või taha? Pakkuge, kas nurk on: A) alla 5°; B) 5 kuni 10°; C) 10 kuni 30° D) üle 30°.]

Kiirendavas rongis kaldub mullirida sõidusuunas. Kiirendamise ajal on veepind anumas viltu, sõidusuunas eespoolses servas vajub vesi allapoole, tagapool tõuseb üles. Mullid tõusevad ikka otseteed veepinna poole, seega kalduvad ettepoole. Võib ka öelda, et raskusjõu ja kiirendusest tuleneva jõu (Newtoni teine seadus F=ma) resultant kaldub kiirendamise, aeglustamise ja pööramise ajal. Kõik kukkuvad ja üleslükkejõu mõjul tõusvad kehad liiguvad mööda seda kallutatud üles-alla suunda. Tasub ka meenutada Einsteini „elu kõige õnnelikumat mõtet”, gravitatsiooni ja kiirendamise samasust.

Lisaülesanne

Gaseeritud joogi pudeli avamisel tõusevad üsna pikka aega mullide read põhjast pinnale. Füüsika on eksperimentaalteadus, võtke joogipudel sõidule kaasa ja uurige kiirendusi. NB Autojuhti ei tohi sõitmise ajal segada!