Õhupall pudelis

Pudeli otsa asetatud õhupall paisub pudelisse, kui selles eelnevalt vett keeta.

​​​​​​​Vahendid:

  1. Erlenmeyeri pudel (150-200ml)
  2. Ümmargune suure avausega õhupall (tühi)
  3. Kuumutusplaat või põleti ning statiiv

Protseduur:

1. Vala pudelisse veidi (umbes 20ml) vett ning kuumuta seda keemiseni (kasuta paari keedukivi).

2. Lase veel vähemalt ühe minuti tugevalt keeda.

3. Eemalda pudel tulelt ning aseta koheselt õhupalli suu ümber pudelisuu.

4. Lase pudelil toatemperatuuril aeglaselt jahtuda (õhuball imetakse pahupidi pudelisse).

Mis on pudelis lisaks veele?
Mis juhtub veega, kui seda keeta?
Mida teeb veeaur pudelis oleva õhuga?
Miks imetakse õhupall pudelisse?
Miks jätkas õhupall pudeli sees paisumist?

Selgitus Pudelis oleva vee keetmisel muutub vesi vedelast olekust gaasiliseks. Tekib veeaur, mis lükkab pudelis olnud õhu sellest välja. Mida kauem laseme veel keeda, seda vähem õhku jääb pudelisse alles. Pärast pudeli sulgemist õhupalliga ei saa õhk pudelisse naasta. Pudeli jahutamine põhjustab veeauru aeglast kondenseerumist, mistõttu tekib sellesse osaline vaakum. Niisis imetakse õhupall pudelisse, misjärel atmofäärirõhk jätkab õhupalli suuremaks paisutamist. Pudeli jahtumise ja õhupalli pudelisse imemise ajal tuleb veenduda, et õhupall ei oleks seestpoolt kokku kleepunud (siis ei saa õhupall pudelisse siseneda ning ainult osa sellest liigub pudelisse, mistõttu õhupall tõenäoliselt puruneb).