Muna ja piimapudel

Kuulus muna ja pudeli eksperiment.

​​​​​​​Vahendid:

  1. Üks kõvakskeedetud muna
  2. Üks tühi klaasist piimapudel

Protseduur:

1. Koori muna ning aseta see piimapudeli suule.

2. Küsi: ,,Mis juhtub, kui asetada pudelisse põlev paberitükk ning asetada muna pudelisuule?” (Oodatav vastus: ,,Muna hüppab pudelilt maha”; ,,Leek kustub”, ,,Muna alumine osa muutub tahmaseks”, ,,Pudel võib puruneda”, jne.).

3. Pane väike paberitükk põlema, tõsta muna üles, aseta paberitükk pudelisse ja pane muna koheselt tagasi pudelisuule (muna imetakse pudelisse).

4. Küsi küsimus number 4.

5. Et muna tervelt pudelist välja saada: pööra pudel ümber, et muna kukuks pudelisuu juurde. Puhu korraks tugevalt pudelisse ja püüa kukkuv muna kinni.

Miks imetakse muna pudelisse?
Mida tegi põlev paberitükk pudelis oleva õhuga?
Mis juhtus munaga enne, kui see imeti pudelisse (vaatle!)?
Kuidas saada muna pudelist välja ilma seda purustamata?
Kas muna pudelist välja saamiseks on ka teisi viise?

Selgitus Põlev paberitükkk soendab pudelis olevat õhku, mistõttu see paisub. Seepärast vibreerib muna veidike, enne kui see pudelisse imetakse. Osa õhku liigub muna ääre alt pudelist välja ning seetõttu tekib pudelisse madalam rõhk. Rõhu vähenemise teiseks põhjuseks on fakt, et paberi põlemine eemaldab õhust hapnikku, muutes selle süsinikdioksiidiks ja veeauruks. Veeaur kondenseerub külma klaaspudeli pinnale. Teine võimalus muna pudelist välja saamiseks on pudelit soojendada.