Paberist tiivik

Vahendid:

  1. Paks tugev paberileht
  2. Käärid
  3. Väike alalisvoolumootor ja patarei (A jaoks)
  4. Nööpnõel, kustutuskummiga pliiats ja kleeplint (B jaoks)

Protseduur:

1. A jaoks lõika paberist välja ringikujuline tükk (12 cm diameetriga).

2. Joonista ringile sümmeetriliselt neli diameetrit ja lõika mööda neid, alustades servast ja liikudes keskpunktist umbes 1 cm kaugusele.

3. Lõika üle ühe ära neli sektorit. Painuta allesjäänud labade servi (vt joonis A) ja kinnita tiivik mootori külge. Kui mootor käima lülitada, tekib õhuvool.

4. B jaoks ei ole mootorit vaja. Lõika paberist välja ruudukujuline tükk, joonista sellele diagonaalid ja lõika mööda jooni servast kuni keskpunktist umbes 2 cm kaugusele.

5. Painuta iga kolmnurga üks tipp paberi keskpunkti (sümmeetriliselt) ja hoia neid paigal, torgates läbi kõigi otste ja paberi keskpunkti nööpnõel.

6. Torka nööpnõel pliiatsi kustutuskummi ja hoia tiivikut õhuvoolus või liiguta seda edasi-tagasi (joonis B).

Missugune energia muundati õhuvooluks A osas?
Kuhu poole puhuks õhk, kui tiivik panna käima teist pidi (A osas)?
Missugust energiat õhuvool tekitas B osas?
Mida on vaja, et tiivik hakkaks liikuma B osas?

Selgitus A osas muundati elektrienergia kineetiliseks energiaks ehk tiiviku pöörlemiseks. See energia muundus õhuvoolu kineetiliseks energiaks. Kui tiivik pöörleks teistpidi, liiguks ka õhk vastassuunas. B osas muundati õhuvoolu kineetiline energia tiiviku pöörlemise kineetiliseks energiaks. Selleks, et tiivikut pöörlema panna, on vaja, et tiivikule mõjuks õhuvool. See tähendab, et õhk peab liikuma ja tiivik paigal olema, või vastupidi.