Kas naised on tugevamad, kui mehed?

Vahendid:

1. Sirge seljatoega tool ning vaba sein
2. Meest ja naist (poissi ja tüdrukut)

Protseduur:

1. Näita osalejatele, mida nad peavad tegema: a. Seisa täpselt kahe jala kaugusel seinast (mõõtes kinganina vastu kanda asetade ning seinast eemale liikudes) b. Kummarda sirget selga hoides ettepoole (liikudes vaid puusadest) ning toeta peaga õrnalt vastu seina (vt joonis) c. Palu kellelgi ulatada sirge seljatoega tool (aseta see enda ette, seljatoega vastu seina) d. Tõsta tool maast lahti, toetades pead vastu seina. e. Proovi nüüd selga sirgeks ajada, kui tool on juba veidi üles tõstetud.

2. Palu meestel ja naistel teha ülaltoodut vaheldumisi (ulata neile tool, pärast seda, kui nad on seinast eemale astunud).

Miks naised ja tüdrukud saavad selja sirgeks, aga mehed ja poisid ei saa?
Kas nö “õrnem sugu” on tegelikult hoopis tugevam?
Kuidas erineb meeste kehaehitus naiste omast?
Kus asub raskuskese inimese keha puhul?
Kui suur on jalanumber keskmiselt meestel ning kui suur naistel?

Selgitus Selle katse tulemusel ei ole midagi pistmist sellega, kui tugev on katset sooritav isik. Tulemus sõltub keha raskuskeskme asukohast ning jalanumbri suurusest. Naiste keha raskuskese paikneb puusade kõrgusel, kuid meeste puhul hoopis kõrgemal, sest meestel on laiemad õlad ja kitsamad puusad. Meeste jalanumber on reeglina suurem kui naiste oma, seega nad seisavad tegelekult seinast kaugemal. Kui mees toetab peaga vastu seina, ulatub tema raskuskese varvastest kaugemale, aga naistel jääb see varvaste kohale – ning püstitõusmine ei ole mingi probleem.