Vahendid:
1. Üks alkoholipõleti2. Väike raskus või kivi 3. katseklaasi hoidja4. Lai katseklaas5. Jääkuubikud või purustatud jää
Protseduur:
1. Aseta mõned jääkuubikud katseklaasi (umbes 1/3 ulatuses) ja pane selle peale kivi või väike raskus.
2. Vala vett, kuni katseklaas on peaaegu täis.
3. Võta katseklaasi hoidjaga katseklaas ja hoia selle ülemist osa kallutatult alkoholipõleti kohal (vaata jooniselt), kuni vesi keema hakkab.
4. Näita õpilastele, et jääkuubikud on ikka alles, kuigi katseklaasi ülemises otsas vesi keeb.
Selgitus Jääd hoitakse katseklaasi põhjas kivi või raskuse abil. Ilma raskuseta hakkaks jää vees ringi liikuma ja seetõttu sulaks kõigepealt jää ja seejärel hakkaks vesi soojenema ja hiljem keema. Hoides jää katseklaasi põhjas saab katseklaasi ülemises osas olevat vett soojendada ja keeta, sest kuum vesi on väiksema tihedusega kui külm vesi. Toimub väga väike soojusülekanne, aga ainult katseklaasi ülemises osas. Veel üks põhjus, miks jää ei sula, on see, et vesi on halb soojusjuht. Katseklaasi ülemise osa soojus ei kandu seetõttu katseklaasi põhjas oleva jääni.