Vahendid:
1. Toiduvärv2. Suur ja väike anum 3. Klaastoru, mis on auguga korgis4. Kooniline kolb (250 ml)
Protseduur:
1. Täida kooniline kolb 1/4 ulatuses värvitud veega.
2. Pane kork kolvile peale ning pane sellest klaastoru läbi. Tee kindlaks, et toru ots oleks vees. Veetase torus peaks olema kõrgemal kui veetase kolvis.
3. Vala külm värvitu vesi kolvi peale, mis on suures anumas, ning lase õpilastel klaastoru veetaset jälgida.
Selgitus Külm vesi, mida valati koonilisele kolvile, tekitas kolvis õhu kokkutõmbumise, mistõttu vee rõhk langes kolvis. Selle tõttu hakkas veetase torus langema. Kui valamine lõpetati, siis jahtumine ei lõppenud täielikult, sest kolb oli ikka märg ning toimus vee aurustumine. Vesi hakkab klaastorus uuesti tõusma, kui kolb on saanud täiesti kuivaks. Kui märjale kolvile puhuda, siis vee aurustumine suureneb ja veetase langeb kiiresti. Veetaset saab torus tõsta, kui valada kolvile sooja vett või lihtsalt kolvi kahe käe vahel soojendades. Kolvi soojendamine leegi abil annab sama tulemuse.