Kättesaamatu tops

Seistes sirgelt selg vastu seina, tekib olukord, kus ettepoole kummardumine ei ole võimalik.

Vahendid:

1. Joogitops

Protseduur:

1. Aseta tops põrandale umbes 20-30 cm kaugusele oma jalgadest ja näita, kui lihtne on seda topsi üles korjata ilma liikumata ja jalgu kõverdamata.

2. Lase õpilasel seista sirgelt vastu seina nii, et ka tema kannad puudutaksid seina.

3. Aseta tops põrandale umbes 10-20 cm kaugusele õpilase jalgadest.

4. Lase õpilasel tops kätte võtta ilma põlvede kõverdamiseta ja ettepoole kukkumiseta. Kas see on võimalik?

Miks on nii raske topsi põrandalt üles korjata?
Miks me hakkame kukkuma, kui me ennast ettepoole kallutame?
Lase õpilasel seinast eemal seista ning tops põlvi kõverdamata maast kätte võtta. Jälgi õpilast külje pealt. Mis juhtub tema jalgade ja keha alumise osaga?

Selgitus Kui me võtame maast mingi objekti ilma põlvi kõverdamata, siis meie jalad ja keha alumine osa peavad liikuma tahapoole, et tasakaalus püsida. Keha masskese peab jääma meie jalgade kohale, mis on keha tugipunkt. Seistes sirgelt selg vastu seina, tekitab sellise olukorra, et keha alumist osa ei saa tahapoole kallutada. Keha ülemise osa ettepoole kallutamine liigutab keha masskeskme pöördepunktist ettepoole ja kogu keha kaldub ettepoole. Kui seina pole või pole seda võimalik hästi kasutada, nagu näiteks auditooriumis või välitingimustes, Võid lasta kahel õpilasel seista seljad vastamisi ja lasta neil samal ajal tops maast üles korjata. Topse peab siis olema kaks, mõlema õpilase ees üks.