Vahendid:
1. Paberkäterätt 2. Keedetud kanamuna3. Toores kanamuna
Protseduur:
1. Aseta mõlemad munad lauale ja küsi õpilastelt: „Kuidas mune katki tegemata aru saada, kumb munadest on keedetud?“
2. Pane munad samal ajal sama jõuga pöörlema. Kumb muna pöörleb kiiremini ja paremini?
3. Lase õpilasel panna toores muna laual oleva paberkäterätiku peale otsapidi seisma. See on peaaegu võimatu.
4. Nüüd hoia toorest muna ühes käes ning raputa seda umbes 30 sekundit, siis pane kohe otsaga lauale seisma. Muna jääb seisma.
Selgitus Kanamuna koosneb munakollasest, munavalgest ja munakoorest. Munakollases asub kõige suurem osa muna massist ning seetõttu on muna masskese munakollase läheduses. Kui toores muna pöörlema panna, hakkab munakollane edasi-tagasi liikuma, mistõttu rotatsioon aeglustub. Kui muna on keedetud, siis on muna sisemus tahke ning masskese on alati ühes punktis. Selle tulemusena pöörleb muna ümber selle punkti kiiresti. Toore muna raputamisel hakkab munakollane munavalges rohkem liikuma ning seetõttu võib munakollane liikuda muna ühte otsa. See viib masskeskme madalamale ning muna on seetõttu palju stabiilsem. Proovi muna panna seisma teravama otsa peale: ka see on võimalik.