Nähtamatu liim

Vahendid:

1. Plastmassist või klaasist pudel pika kitseneva kaelaga
2. Jupp õhukest köit, väike kork

Protseduur:

Nähtamatu liim

1. Ettevalmistus: Tee korgist väike kera seda nii kaua lõigates, kuni see mahub pudeli kaelast läbi (kera peaks olema veidi suurem, et seda peaks pudelisse suruma).

2. Suru kera pudelisse ja kata pudel valge paberiga või värvi kogu pudel ära (et see läbi ei paistaks).

3. Nüüd oled sa katseks valmis. Hoia ühes käes köit ning ütle publikule: „Mul on selles väikeses pudelis nähtamatut liimi.“ (tühi väike pudel) „Ma kastan köie otsa sellesse pudelisse ja lasen sellel pudeli külge kinnituda.“

4. Tee kastmine ära ja pane köie ots läbipaistmatusse pudelisse ning pööra pudel tagurpidi. Tõmba aeglaselt köiest kuni sa tunned mingit vastupanu ning pööra siis pudel jälle õigetpidi. Hoia köis pinges ning lase pudelil rippuda. Lase õpilastel hüpoteese püstitada.

Milliseid hüpoteese te oskate selle katse selgitamiseks teha?
Mis eesmärk on keral?
Miks peab see kera olema veidi suurem kui pudeli kael?
Milliseid teisi materjale võime me korgi asemel kasutada?
Kuidas me saame veinipudelisse läinud tavalise korgi pudelist välja?
Millist printsiipi selle katse juures kasutatakse?

Selgitus Põhjus, miks pudel köie otsas ripub, on hõõrdumine. Kui pudel tagurpidi pöörata, veereb kera pudeli kaela juurde ja lükkab köie vastu pudeli pudelit. Köie tõmbamisega liigub kork tugevamalt vastu pudelit, sest pudeli kael kitseneb. Korgi ja köie vaheline hõõrdumine on suurem kui hõõrdumine klaasi ja korgi vahel. Seega liigub kork kaelas kaugemale ning jääb köie vahele kinni. Köie saab pudelist välja järsu tõmbega. Korgi asemel võime kasutada ka kummist palli. Võib kasutada ka pudeli kaelast veidi väiksema diameetriga klaaskuuli, aga siis peab köis olema paksem. Sama printsiipi kasutades saame me tühjast veinipudelist korgi välja tõmmata kasutades riidest lappi. Tuleb panna lapi üks nurk pudelikaelast sisse, lasta korgil olla ümber lapi, aeglaselt lapist tõmmata ning kui kork on tihedalt vastu pudeli kaela, siis kõvasti lappi tõmmata. Kork tuleb pudelist välja.