Pöörlev pulk

Vahendid:

1. Kaks puidust tüüblit (üks veidi peenem kui teine) või kaks väikest männist pulka (umbes 1x1x15 cm)
2. Kohvisegaja ja väike nael

Protseduur:

1. Tee männist pulga ühele poolele väikesed sälgud, mis on üksteisest umbes 1 cm kaugusel. Sälgud peaksid olema vähemalt 3 mm sügavad ja 2 mm laiad.

2. Lõika kohvisegajast umbes 6 cm pikkune jupp ning tee sellelõigatud ots ümaraks.

3. Löö läbi kohvisegaja keskkoha nael ning kinnita see männist pulga otsa. Pööra kohvisegajat, et ta pöörleks vabalt ümber naela (nael peaks olema pulgas poole pikkuse ulatuses).

4. Hoia väiksemat pulka oma paremas käes (kui sa oled paremakäeline) nii, et nimetissõrm on suunatud väljapoole, ning hoia sälkudega pulka vasakus käes.

5. Hõõru väikse pulgaga sälkudega pulka sälkude kohal ning lase oma pöidlal libiseda sälkudega pulga paremale poolele (segaja hakkab pöörlema katse sooritaja vaadates vastupäeva).

6. Hõõru väikse pulgaga sälkudega pulka, kuid seekord lase oma nimetissõrm libiseda vastu sälkudega pulka. Segaja (rootor) hakkab pöörlema vastupidises suunas.

Miks hakkas rootor pöörlema?
Mis põhjustas tema pöörlemise ühes suunas ning mis põhjustas pöörlemise suuna muutumise?
Kas sälkude vaheline kaugus mõjutab pöörlemist?
Kas hõõrumise kiirus mõjutab midagi?
Kas pulga hõõrumisel kõigepealt ühelt poolt ja siis teiselt poolt muudab midagi?
Mis juhtuks, kui hoida väiksemat pulka teistpidi?

Selgitus Väikse pulga hõõrumine vastu sälkudega pulka (mille otsas on rootor) tekitab vibratsioone. Kui pöial on hõõrumise ajal vastu sälkudega pulka, siis võnkumised võtavad ellipsi kuju, mistõttu hakkab pulk vibreerima vastupäeva ning seetõttu pöörleb ka rootor selles suunas. Kui nimetissõrme vastu sälkudega pulka hoida, siis võnkumised tekitavad päripäeva suunalise liikumise. See pöörlemise suuna muutumine võib tekkida ka sälkudega pulga pööramisel veidi vasakule või paremale. Teiste sõnadega, tuleb hõõruda sälkusid vasakult poolt võrreldes hõõrumisega paremalt poolt.