Soola eraldamine piprast

Staatilise elektri katse abil on võimalik sool piprast eraldada.

Vahendid:

  1. Petri tass kaanega
  2. Plastmassist joonlaud
  3. Villane riidetükk
  4. Lauasool
  5. Purustatud pipar

Protseduur:

1. Aseta veidi soola ja jahvatatud pipart plastmassist petri tassile ning kata see kaanega. Raputa anumat, et ained seguneksid. Küsi õpilastelt: ,,Kuidas saaksin soola piprast eraldada ilma vett kasutamata?“

2. Hõõru petri tassi kaant flanellist või villast riidetükiga (või kuiva käelabaga) ja pööra tass hetkeks tagurpidi (pipar peaks jääma kaane külge).

3. Pipra saab eraldada ka siis, kui asetada segu paberipinnale ning hoida flanellist või villast riidega hõõrutud plastmassist joonlauda segu kohal (pipar peaks hüppama üles ning jääma joonlaua külge).

Mis hoidis pipraterasid tassi kaane või joonlaua küljes?
Mida tegi hõõrumine petri tassi kaane ja joonlauaga?
Milline laeng oli piprateradel?
Miks kleepus ainult pipar hõõrutud pinna külge?
Kuidas veel saaks pipart ja soola üksteisest eraldada?

Selgitus Plastmassist pinna hõõrumisel villase riidetükiga laadub see staatilise elektriga (villane riidetükk annab negatiivsed laengud plastmassist pinnale ära). Laadumata esemed aga tõmbuvad nende pindade poole, sest neis indutseeritakse vastupidise märgiga laeng. Pipraterad on soolast kergemad, seega on nende tõstmiseks vaja vähem jõudu. Õige jõu korral pipar lendub, sool aga jääb paigale.

Pipra ja soola eraldamiseks võib ka kasutada meetodit, kus raputatakse segu anumas oleva vee pinnale. Sool vajub põhja, kuid pipraterad jäävad veepinnale ulpima. Seejärel saab pipraterad lusikaga veest eemaldada. Pärast vee aurustumist muutub sool uuesti kristalliliseks.