Kõrrest rakett

Vahendid:

  1. Kokkusurutavast plastmassist pudel
  2. Kaks erineva suurusega joogikõrt
  3. Voolimissavi, ehituspaber

Protseduur:

1. Valmista pudelist „starter,“ tekitades sellele voolimissavist kork, millest väiksem kõrs läbi on torgatud. Katseta, kas kork peab õhku: pane sõrm kõrre lahtise ava peale ning suru pudelit. Kui õhku kusagilt läbi ei tule, on pudeli kokkusurumine raske.

2. Valmista rakett, teipides suurema kõrre külge kaks paberrõngast. Kinnita suurem rõngas kõrre kaugemasse otsa ning väiksem lähemasse otsa. Kinnita kõrre lähemasse otsa veidi savi.

3. Nüüd on rakett valmis. Aseta suurem kõrs väiksema sisse, hoia paberrõngaid lisakõrre abil ülevalpool ning suru pudel järsu liigutusega kokku.

Miks liikus rakett edasi?
Miks peab väiksem kõrs tihedalt pudelisse minema?
Mis eesmärk on savitükil suures kõrres?
Mis eesmärk on paberist rõngastel?
Milline lisategevus andis raketile energiat edasi liikuda?

Selgitus Plastpudeli kokkusurumisel liigub õhk läbi väiksema kõrre suurema kõrre sisse. Suuremas kõrres tekib suurem rõhk ning rakett lendab üles. Nagu Newtoni seadus väidab: iga jõu jaoks on olemas võrdne ja vastassuunaline jõud. Antud katses on üheks jõuks õhu liikumine raketis ning teiseks jõuks raketi liikumine.

Paberrõngaste eesmärk on hoida kõrre liikumist horisontaalsena. Sama põhimõtet kasutavad ka õhukahurid ja plastmasskuulidega mänguasjad.