Pöörlev jalgpall

Vahendid:

  1. Ameerika jalgpall (tõeline või mängu)
  2. Tasane lauapind

Protseduur:

1. Aseta jalgpall horisontaalselt lauapinnale.

2. Hoia jalgpalli tugevalt ühe käe sõrmedega kinni ning pane see kiirelt pöörlema. Jälgi. (Kui midagi ei juhtu, ei pöörelnud pall piisavalt kiiresti. Proovi uuesti).

3. Jalgpalli asemel võib kasutada ka keedetud muna, mis käitub samamoodi.

Mis palliga pöörlemisel juhtus?
Miks hakkas pall pöörlema vertikaalselt?
Mis juhtuks, kui panna pall pöörlema aeglaselt (horisontaalselt)?
Mis juhtuks, kui panna pall pöörlema vertikaalselt?
Miks ei jää pall vertikaalselt pöörlema?
Mis juhtuks, kui panna pall kiirelt ja vertikaalselt pöörlema?
Miks ei saa palli panna pöörlema kiirelt ja horisontaalselt nii, et pall jääks horisontaalselt pöörlema?

Selgitus Palli horisontaalseks pöörlemiseks kulub rohkem energiat kui vertikaalseks pöörlemiseks. See tuleneb tõsiasjast, et suur osa horisontaalselt asetatud jalgpalli massist asub raskuskeskmest (ehk pöörlemise keskpunktist) kaugemal.

Kõik süsteemid üritavad liikuda väikseima siseenergia või entalpia suunas, milleks antud juhul on olukord, kus jalgpall liigub horisontaalsest asendist vertikaalsesse. Et selles asendis pöörelda, peab jalgpallil olema piisavalt suur energia. Kui panna jalgpall horisontaalselt pöörlema liiga aeglaselt, jääb pall ka horisontaalselt pöörlema.

Seda printsiipi kasutatakse iluuisutamises, kus uisutaja hakkab kiiremini pöörlema, kui ta käed pöörlemise ajal kehale lähemale toob. Kõrgete vettehüpete korral hoiavad sportlased pöörlemise jooksul oma keha võimalikult jalgade lähedal. Kui sportlane soovib pöörlemiskiirust vähendada, sirutab ta oma keha välja. Tavaliselt tehakse seda veidi enne vettesukeldumist.