Juushügromeeter

Vahendid:

  1. Lahtine puidust karp (5 küljega), 2 joogikõrt, nööpnõelad
  2. Pikk inimese juuksekarv, niit ja mingi raskus (20 g)
  3. Papp

Protseduur:

1. Pööra karp külili nii, et sel oleks 3 seina, põrand ja lagi.

2. Torka läbi karbi vastasseinte keskpunktide kaks nööpnõela. Paiguta karbi sisse kõrs nii, et selle nööpnõelade terad ulatuksid kõrre otse sisse. Kõrs peab asuma horisontaalselt ning saama vabalt pöörelda.

3. Kinnita karbi lae keskele juuksekarv ning keri karva teine ots ümber horisontaalse kõrre. Teibi see ots kõrre külge kinni.

4. Teibi sama kõrre külge ka niidijupp ning keri see samuti ümber kõrre. Kinnita niidi teise otsa külge rippuv raskus, mis niidi sirgeks tõmbab.

5. Kinnita teine kõrs esimese kõrre karbist välja ulatuba otsa külge veendudes, et need oleksid üksteisega risti. Kasuta selleks nööpnõela või teipi.

6. Kinnita karbi küljele teise kõrre kõrvale papist lõigatud poolketas. Joonista papile võrdsete nurkade järel kriipsud (vt joonis).

7. Loe suhtelist niiskust kõrre näidu järgi pappkettal ja võrdle ilmateatega.

Mida teeb niiskuse muutumine juuksekarvaga?
Kas õhuniiskuse tõus paneb näidiku osuti tõusma või langema?
Milleks on vaja koormist?
Kuidas saab seda mõõteriista kalibreerida?

Selgitus Niiskeks saades juuksekarv venib, kuivades aga tõmbub jälle kokku. Koormis hoiab juuksekarva pingul, et juuksekarva venimisel pöörduks ka osuti. Osuti pöördumise suund sõltub juuksekarva kerimise suunast: kui juuksekarv läheb lae küljest ümber kõrre karbi lahtise külje ja osuti pika otsa poolt, siis tähendab suurem niiskus osuti madalamat asendit. Mõõteriista saab kalibreerida, kui võrrelda selle näitusid erinevatel õhuniiskustel teiste mõõteriistadega või ilmateatega.