Vahendid:
- Mõned punase kapsa lehed
- Väike keeduklaas ja 4 katseklaasi koos katseklaasistatiiviga
- Piirituslamp
- Söögiäädikas, sidrunimahl, söögisooda, lubi
Protseduur:
1. Lõika kapsalehed väikesteks tükkideks ning aseta need keeduklaasi, lisades umbes 10 ml vett.
2. Kuumuta keeduklaasi piirituslampi kohal keemiseni, seejärel täida kõik neli katseklaasi võrdse koguse vedelikuga.
3. Lisa esimesse katseklaasi mõned tilgad äädikat, teise katseklaasi paar tilka sidrunimahla: seleta värvide sarnasust.
4. Lisa kolmandasse katseklaasi näpuotsatäis söögisoodat ning neljandasse katseklaasi natuke lubjapuru.
Selgitus Punase kapsa mahl käitub kui lakmuspaber - indikaator, mis värvub happelises keskkonnas punaseks ja aluselises keskkonnas siniseks. Söögiäädikas, sidrunimahl ja muud hapukalt maitsvad mahlad on happelised, samas kui söögisooda, lubi ja seebivesi on aluselised. Keemias kasutatakse aluselisuse ja happelisuse iseloomustamiseks pH-d (vesinikioonide kontsentratsiooni negatiivset logaritmi). Neutraalse lahuse pH on 7; kui pH on alla 7, on keskkond happeline, ja pH üle 7 (kuni 12-ni) näitab keskkonna aluselisust. Teisteks tuntud indikaatoriteks on lakmuspaber, fenoolftaleiin, metüüloranž, metüülpunane, universaalindikaator.