Punase roosi valgeks muutmine

Vahendid:

  1. Väike punane roos ja väävlipulber
  2. Väike metallriba ja lühike metallist juhe
  3. Klaasist anum ja alustass selle katmiseks

Protseduur:

1. Kinnita juhe roosi varre külge ning lase sellel anumas rippuda (tee juhtme otsa konks).

2. Painuta lühike metallist riba S-tähe kujuliseks nii, et see ripuks anuma serval (riputa see roosist teisele poole; vt joonis).

3. Võta metallist riba anumast välja ning aseta painutatud osale väävlipulbrit. Hoia süüdatud tikku väävli lähedal seni kuni see süttib. Aseta metallist riba koheselt anumasse ja kata anum alustassiga. Jälgi! (Hoia anumat kaetuna. Parim oleks katset teha õues või tõmbekapi all.)

Mis värvi punane roos muutus?
Milline roosi osa hakkas esimesena värvust muutma?
Mis tüüpi reaktsioon tegelikult toimus?
Milline gaas väävli põlemisel tekkis?
Millist pleegitusainet sa veel tead?
Mis eesmärk on anuma peal oleval alustassil?

Selgitus Väävli põletamisel eraldub gaasiline vääveldioksiid, mis on tugev redutseerija. Roosi punane värv redutseeritakse ja see muutub valgeks. Vääveldioksiid on väga teravalõhnaline gaas ja sissehingates mürgine, mistõttu tuleks katse läbi viia tõmbekapis või vabas õhus. Pleegitajateks on erinevad klooriühendid, nagu näiteks naatriumklorit, naatriumhüpoklorit (kasutatakse pesuvalgendajates) ja kaltsiumhüpoklorit. Eelnevalt nimetatud ühendite lahustest eraldub gaasilist kloori, mis reageerib värviga ning eemaldab värvuse. Vääveldioksiid reageerib roosis oleva veega, moodustades väävlishappe, mis käitub redutseerijana. Reaktsioon vääveldioksiidi ja vee vahel: SO2+H2O=H2SO3