Küpsise purustamine

Vahendid:

  1. Uhmrikauss ja uhmrinui ning lusikas
  2. Kaaliumkloraat (KClO3) ja väävlipulber (S)

Protseduur:

1. Võta lusikaotsatäis kaaliumkloraati ja sama kogus väävlipulbrit ning pane need uhmrikaussi. (NB! Mõlemat reagenti vähem kui 0.5 g.)

2. Näita õpilastele, et segad kahte pulbrit kokku. Suru natukene uhmrinuia uhmrikausi vastu ja vaata, kuidas õpilased ehmuvad.

3. Vajadusel võid kasuta kõrvatroppe/klappe.

Mis saadused tekkisid?
Miks on kuulda plahvatusi?
Mis toimub õhuga, kui õhupall plahvatab?
Mis tekitas uhmrikausis plahvatusi?
Mis gaas eraldus reaktsiooni käigus?

Selgitus Kuuleme plahvatust, sest järsk ja suur õhulaine jõuab meie kõrvades olevate trummikiledeni. See suur laine on tavaliselt põhjustatud gaasi järsust tekkimisest või kokkutõmbumisest. Antud juhul on plahvatuse põhjuseks järsk vääveldioksiidi (SO2) teke. Reaktsioon on järgnev: KClO3 = KCl + 3 On ... (1) S + 2 On = SO2 ... (2) Pulbri jahvatamisel tekib soojus, mis vallandab reaktsiooni (1). Tekkiv hapnik (On) on aatomi kujul ja väga aktiivne, mistõttu hakkab see koheselt ümbritsevat väävlit ründama (reaktsioon (2)). Kiire vääveldioksiidi teke põhjustab ümbritseva õhu järsu liikumise, mistõttu moodustub suur laine, mis jõuab meie kõrvade trummikiledeni. Selle tulemusena kuulemegi plahvatust. Kaaliumkloraati kasutatakse väga tihti plaksukommide tööstuses koos söe ja väävliga.