Kas jahutades lahustub sool paremini?

Vahendid:

  1. Naatriumnitraat, naatriumkloriid, kaaliumnitraat, kaaliumkloriid, kaltsiumatsetaat
  2. 3 250 ml keeduklaasi, segamiseks klaaspulk ja lusikas
  3. Piirituslamp ja keeduklaasi alus

Protseduur:

1. Valmista ülaltoodud sooladest küllastatud lahused. Selleks lisa toatemperatuuril 100 ml veele poole lusika kaupa soola nii kaua, kuni enam enam rohkem soola ei lahustu. Esimesse keeduklaasi valmista lahus kaaliumnitraadist, naatriumnitraadist või kaaliumkloriidist, teise keeduklaasi naatriumkloriidist ja kolmandasse kaltsiumatsetaadist.

2. Kuumuta I keeduklaasi. Kui kogu aine on lahustunud, lisa poole lusika kaupa soola juurde seni, kuni osa soola enam ei lahustu.

3. Tee sama ka keeduklaasidega II ja III. Pane tähele lisatud soolakoguste erinevusi.

Kuidas me saaksime rohkem kaltsiumatsetaati lahustada?
Enamike soolade lahustuvus temperatuuri tõustes kasvab, miks?
Mis juhtub soolade lahustega pärast mahajahtumist?

Selgitus Tavaliselt temperatuuri tõustes lahustuvus kasvab (vaata soolade I ja II graafikut). Lahustuvuskõver III on pigem harvaesinev. Õpilased võivad ka ise mingi soola jaoks lahustuvuskõvera koostada.