Värvi imav peekon

Vahendid:

  1. 3 või 4 viilu krõbedaks praetud peekonit
  2. 250 või 400 ml Erlenmeyeri kolb ja kork
  3. Broom

Protseduur:

1. Lisa Erlenmeyeri kolbi paar tilka broomi ja sulge see kiiresti korgiga. Veendu, et kork sobib antud kolvile.

2. Näita õpilastele broomiaurude pruunikat värvust ning seleta, et teiste ainetega reageerides aurude värvus kaob.

3. Ava kiirelt kolb ning aseta sellesse paar peekoniriba ning sulge kolb uuesti korgiga. Raputa.

4. Hoia kolbi valge paberi taustal ning näita õpilastele värvuse muutust.

Mis värvi muutusid broomi aurud?
Miks kadus pruun värvus?
Mis juhtub ühendis olevate kaksiksidemetega, kui see reageerib halogeeniga?
Millised teised halogeenid käituksid broomiga sarnaselt?
Kuidas oleks võimalik saada teada, kas kõik broom reageeris ära?
Kuidas oleks võimalik teada, kas kõik kaksiksidemed küllastusid?
Mida tähendab termin küllastumata ühend?

Selgitus Krõbedas peekonis on palju mitteküllastunud rasvasid. Need on orgaanilised ühendid, mis koosnevad mõningatest sellistest süsinikest, mille vahel on kaksik- või kolmiksidemed. Kui lisada sellisele ühendile halogeeni, reageerivad halogeeni aatomid süsinikega ning sideme kordsus kaob. Reaktsiooni kirjeldab all olev skeem. Selliseid reaktsioone nimetatakse ühinemisreaktsioonideks. Joodi aurud reageeriksid kõige sarnasemalt broomi aurudega, kuid see võtaks natuke rohkem aega, sest jood on võrreldes broomiga vähemaktiivne.