Mitu puutepunkti on?

Vahendid:

1. Juuksenõelad

Protseduur:

1. Lase õpilastel paarides töötada. Üks nendest on katsealune ja teine katsetaja. Katsetaja hoiab juuksenõela.

2. Lase katsetajatel juuksenõela otsad laiali ajada ning asetada need otsad katsealuse sõrmele, labakäele, käevarrele, liikudes aeglaselt mööda kätt ülespoole alustades keskmisest sõrmest. Puuduta katsealuse nahka suvaliselt kas ühe või kahe juuksenõela otsaga.

3. Katsealune peaks oma käest teisele poole vaatama (vaata joonist) ja katsetajale ütlema, mitme otsaga katsetaja tema kätt puudutas (ilma juuksenõela vaatamata).

4. Katsetaja peaks arvestust pidama, et mitu viga katsealune erinevates käe piirkondades tegi. Lase katsetajal ja katsealusel rolle vahetada.

Kus oli lihtsam öelda, mitu punkti kätt puudutasid?
Miks me tegime rohkem vigu, kui juuksenõelaga käe kõrgemasse otsa jõuti?
Mis teeb meie puudutused rohkem tundlikuks?
Kus teeks lõige nahale kõige suuremat valu?

Selgitus See katse demonstreerib närvirakkude ehitust inimese kehas, meie katse korral sõrmeotstest kuni õlani. Mida kõrgemale käel juuksenõelaga jõutakse, seda raskem on öelda, mitme juuksenõela otsaga meid puudutati. See on põhjustatud sellest, et sõrmeotstes ja labakäes on palju närvirakke võrreldes käevarrega. Seetõttu oleks valusam kogeda lõiget nahale sõrmeotste lähedal kui käe ülaosas. Samal põhjusel on meie puudutustunne tundlikum sõrmeotstega võrreldes teiste kehaosadega.