Kas vesi on külm või soe?

Vahendid:

1.

Protseduur:

1. Täida anum (A) 3/4 ulatuses kuuma veega (umbes 500C) ja teine anum (C) 3/4 ulatuses väga külma veega (umbes 50C).

2. Täida kolmas anum (B) toatemperatuuril oleva veega (200C) ning aseta see kuuma ja külma veega anumate vahele.

3. Pane oma vasak käsi kuuma vette ning hoia seda seal umbes 1 minut. Nüüd pane käsi keskmisse anumasse. Kas vesi tundub soe või külm?

4. Pane oma parem käsi külma vette ning hoia seda seal umbes 1 minut. Nüüd pane käsi keskmisse anumasse. Kas vesi tundub soe või külm?

Kas keskmises anumas olnud vesi muutis oma temperatuuri?
Miks tundus vesi anumas B ühe käe korral soe ja teise käe korral külm?
Mis annab meie kehas sooja või külma tunde?
Millised on teised sarnased olukorrad, kus sama olukord kehtib?

Selgitus Kui vasak käsi panna kuuma vette, siis saadavad närvirakud meie ajule teate, et see on soe. Aja jooksul närvirakud aga muutuvad tuimaks ning käsi kohaneb sooja keskkonnaga. Kui käsi nüüd toatemperatuuril olevasse vette panna, siis on temperatuuride vahe 300C ning vesi tundub käele külm. Samamoodi toimib külma vette asetatud käsi, ainult et seekord on asi vastupidi: toatemperatuuril vesi tundub soe. Sarnast olukorda kohtame, kui me käime duši all ja meil on külmad käed. Kui vee temperatuuri käe abil kontrollida, siis tundub vesi soe, aga minnes kehaga veejoa alla, tundub vesi ikka külm. Keegi, kes on harjunud elama ruumis, mille temperatuur on 180C, võib leida, et tal hakkab väga soe, kui ta läheb külla sõbrale, kelle toas on 220C sooja. Sarnane olukord kehtib ka vastupidi.