Püüa rahatäht kinni

Vahendid:

1. Suvaline paberraha

Protseduur:

1. Hoia oma vasaku käe nimetissõrme ja pöialt umbes 5 cm lahus. Aseta rahatäht umbes poole pikkuse ulatuses sõrmede vahele.

2. Lase rahatähel kukkuda ning näita, et sa suudad vabalt rahatähe sõrmede vahel kinni püüda.

3. Lase õpilasel oma nimetissõrme ja pöialt samas asendis rahatähe ümber hoida, et rahatäht kinni püüda.

4. Hoia rahatähte õpilase sõrmede vahel. Reeglid on sellised, et käega ei tohi allapoole liikuda ning vahe pöidla ja nimetissõrme vahel oleks vähemalt 5 cm.

5. Muuda ajavahemikku, kui sa paned rahatähe õpilase sõrmede vahele ning lased sellest lahti. Ütle õpilastele, et kes rahatähe kinni püüab, saab selle endale. Kindlasti lase rahatäht lahti erinevatel aegadel, muidu võid sellest ilma jääda.

Miks sa suudad rahatähte kerge vaevaga püüda, kui sellest ise lahti lased?
Miks peab vahetama ajavahemikku lahtilaskmise ja positsioonile asetamise vahel?
Miks keegi rahatähte püüda ei suuda?
Miks lihased kokku tõmbuvad?
Kuidas said sõrmelihased käskluse rahatäht püüda?
Kust tuli lisastiimul?

Selgitus Lisastiimul rahatähe püüdmiseks tuli rahatähe kukkumise nägemisest. Silmad nägid kukkumist, saatsid signaali ajusse ning aju saatis sõrmedesse elektrilise impulsi kokku tõmbuda, et rahatähte püüda. Aga see kõik võttis rohkem aega kui rahatähe kukkumine, kuigi mõlemad võtavad aega vaid murdosa sekundist. Rahatähte on võimalik püüda, kui selle kukkumist eeldada ning hakata sõrmi kokku panema enne rahatähe kukkumist. See on põhjus, miks peaks muutma ajavahemikku positsioonile asetamise ja rahatähest lahtilaskmise vahel.