Muuda suhkruta küpsis magusaks

Vahendid:

1. Soolatud ja suhkruta küpsised

Protseduur:

1. Anna igale õpilasele üks küpsis.

2. Lase neil küpsist närida, aga mitte alla neelata (umbes 1-2 minutit).

3. Küsi neilt järgnevad küsimused.

Kuidas küpsis närimise alguses maitses?
Kuidas küpsis närimise lõpus maitses?
Millega küpsis suus segunes?
Mida teeb sülg küpsisega, kui seda närida?
Milline sülje osa lõhustab tärklise molekule?
Kas suhkru molekulid on suuremad või väiksemad kui tärklise molekulid?
Miks on parem toitu enne allaneelamist rohkem närida?
Mis juhtuks, kui toitu peaaegu üldse mitte närida?

Selgitus Küpsis koosneb põhiliselt süsivesikutest (tärklis). Soolamata ja magustamata küpsise korral on ta närimise alguses üsna maitsetu. Kui küpsis hakkab muutuma pudrutaoliseks massiks, siis süljenäärmed hakkavad süsivesikuid lagundama. Süljes olevad ensüümid lagundavad tärklise molekulid väiksemateks osakesteks, mis on ikka oma tavapärases tselluloosiolekus. Seetõttu tuleks tärklist enne söömist küpsetada. Teine sülje eesmärk on tagada maitsemeeltele vajalikku niiskust. Süljel on ka hammastele mõjuv puhastuse eesmärk. See viib toiduosakesed hammastelt minema, et seal baktereid ei tekiks. Närides toitu enne allaneelamist kauem seguneb see süljega rohkem ning sellega lõhustatakse rohkem tärklise molekule. Ajaks, kui toit jõuab meie kõhtu, on ta juba lihtsasti seeditav.