Vahendid:
1. Soolatud ja suhkruta küpsised
Protseduur:
1. Anna igale õpilasele üks küpsis.
2. Lase neil küpsist närida, aga mitte alla neelata (umbes 1-2 minutit).
3. Küsi neilt järgnevad küsimused.
Selgitus Küpsis koosneb põhiliselt süsivesikutest (tärklis). Soolamata ja magustamata küpsise korral on ta närimise alguses üsna maitsetu. Kui küpsis hakkab muutuma pudrutaoliseks massiks, siis süljenäärmed hakkavad süsivesikuid lagundama. Süljes olevad ensüümid lagundavad tärklise molekulid väiksemateks osakesteks, mis on ikka oma tavapärases tselluloosiolekus. Seetõttu tuleks tärklist enne söömist küpsetada. Teine sülje eesmärk on tagada maitsemeeltele vajalikku niiskust. Süljel on ka hammastele mõjuv puhastuse eesmärk. See viib toiduosakesed hammastelt minema, et seal baktereid ei tekiks. Närides toitu enne allaneelamist kauem seguneb see süljega rohkem ning sellega lõhustatakse rohkem tärklise molekule. Ajaks, kui toit jõuab meie kõhtu, on ta juba lihtsasti seeditav.