Lihtmehhanismidest täpsemalt, koos arvutustega

Asetades joonlaua pliiatsi peale, saame kõige lihtsama kangi. Joonlaud on tasakaalus, kui pliiats on täpselt joonlaua keskel. Asetades joonlaua otstele erineva massiga koormised, tuleb pliiatsi asukohta (joonlaua toetuspunkti) muuta, et ta oleks jätkuvalt tasakaalus. Mida kaugemal on koormis toetuspunktist, seda suurem on selle pöörav toime, nii et samasuguse toime saavutamiseks tuleb kergem koormis kangi toetuspunktist kaugemale asetada.

Jõu pöörava toime iseloomustamiseks on vaja kasutusele võtta jõu õla mõiste. Jõu õlg on kaugus kangi keskpunktist jõu rakenduspunktini. Jõu õlga tähistatakse tavaliselt tähega l. Kasutades jõu õlga, saame kirja panna kangi reegli ehk kangi tasakaalu tingimuse:

Kui kangi üks jõu õlg on teisest mingi arv kordi pikem, siis võib sinna rakendada sama arv kordi väiksemat jõudu, et kang püsiks tasakaalus.

Näidisülesanne 1

Ühe meetri pikkuse puitvarda ühe otsa külge on riputatud 100grammine raskus ning teise otsa külge 300grammine raskus. Kui kaugel peab olema toetuspunkt varda otsast, kui tahame, et varras oleks tasakaalus? Puitvarda massiga ei ole vaja arvestada.

Lahendus

Kang on tasakaalus, kui mõlemal pool olevate raskuste raskusjõudude ja jõu õlgade korrutised on võrdsed. Tähistame vasakul pool oleva jõu õla -ga ning paremal pool -ga. Kuna kogu kangi pikkus on meeter, siis l2=1ml1.

Andmed

m1=100g
m2=300g
l=1m––––––
l1?
l2?

Arvutused

Kuna

siis saame



Vastus. Toetuspunkt peab olema raskusest 25cm kaugusel.

Näidisülesanne 2

Kang ülesande joonis 2

Milline peab olema tundmatu massiga keha mass, et kang oleks tasakaalus?

Lahendus

Paremal pool mõjutab kangi ainult üks koormis. Vasakul pool mõjutab kangi kaks koormist. Kang on tasakaalus, kui vasakul pool olevate koormiste raskusjõudude ja jõu õlgade korrutiste summa on võrdne paremal pool oleva koormise raskusjõu ja jõu õla korrutisega.

Andmed

m1=200g
m2=50g
l1=10cm
l2=20cm
l3=10cm–––––––––
m3?

Arvutused

Avaldades viimasest võrrandist , saame

m3=200g10cm50g10cm10cm=100g––––––––

Vastus. Tundmatu massiga keha peab kaaluma 100g, et kang oleks tasakaalus.

Summary

The shoulder of power. The condition of equilibrium of the lever

The shoulder of the force is the distance from the center of the lever to the point of application of the force. The lever rule, or the lever balance condition, can be written with a formula

The balance condition of a lever says that if one force arm of the lever is a certain number of times longer than the other, then the same number of times less force can be applied to it, so that the lever remains in balance.

Probleemülesanded
Kang, mille otstele mõjuvad jõud 8N ning 24N, on tasakaalus. Kangi üks jõu õlg on 8cm. Kui pikk on kang, kui me kangi massi ei arvesta? Kui arvestaksime kangi massi, kas siis oleks kang pikem/lühem võrreldes sellega, kui me kangi massi ei arvestanud?
Hinda, kui palju sa võidad kääridega lõigates jõus. Tee joonis!
Ühtlase kangi pikkus on 2m ja mass 10kg. Tema parempoolsele otsale mõjub jõud F1=50N (vt joonist). Kui suurt ja mis suunas mõjuvat jõudu F tuleb rakendada kangi vasakpoolsele otsale, et kang oleks tasakaalus?
2m kõrge ja lai uks püsib uksehingedel, mis on kaugusel ukse ülemisest ja alumisest servast.  Ukse mass on 36kg. Kui suure jõuga tõmbab uks ülemist hinge horisontaalsuunas?
Additional materialsAdditional tasks