Magnetväli
Magnetresonantstomograafia
Joonis 2.1. MRT ehitus.

Meditsiinis kasutatakse inimese organite uurimiseks magnetresonantstomograafiat (MRT), mis annab küllalt suure täpsusega pildi ajukahjustuse, kasvaja või mistahes muu haiguse asukohast ja ulatusest. Esimene MRT pilt inimese kehast saadi 1977. aastal, aga idee oli olemas juba 20. sajandi kahekümnendatel aastatel. Nagu seadme nimigi ütleb, on aparaadi töös olulisel kohal magnetid. Tõepoolest, seadmes kasutatakse ülitugevaid magneteid, valdavalt ülijuhtmagneteid, mille magnetväli on külmkapimagnetite magnetväljast kuni 10000 korda tugevam.

MRT-s kasutatakse keemilisse sidemesse seotud vesiniku tuuma magnetilist omadust orienteeruda tugevas magnetväljas kindlas suunas. Nii saavad vesiniku tuumad ka võime neelata teatud sagedusega raadiolaineid, muutes sealjuures oma orientatsiooni magnetväljas. Kui raadiolainete mõju lakkab, pöördub vesiniku tuum tagasi algsesse asendisse ja kiirgab välja elektromagnetlaine, mille tomograaf registreerib. Kuna erinevad koed koosnevad erinevatest molekulidest, kus ka vesinikud on erinevalt seotud, siis on ka eraldunud energia erinev. Kinni püütud signaal muudetakse meile nähtavaks pildiks, kus on näha uuritava organi erinevaid kudesid.

Püsimagnet
Püsimagnet

Püsimagneteid on igasuguseid: nii elastseid, nikeldatud, tabletikujulisi, rööpkülikuid, kerakujulisi kui ka klassikalisi pulga- või hobuserauakujulisi. Ka püsimagnetite magnetväljade tugevused erinevad väga suurel määral – mikroteslast kuni neodüünmagnetite teslani ( tesla on ühik, millega mõõdetakse magnetvälja tugevust).

Tänapäeva tehnikas on eriti suur roll neodüümmagnetitel. Neid kasutatakse alates arvuti kõvaketastest ja elektrimootoritest kuni ukselukkude ning mänguasjadeni välja. Ka sobib neodüümmagnet tomograafidesse ülijuhtmagneti asemele, mis võimaldab konstrueerida avatud ja vähema müraga tomograafe.

Sarnaselt elektriväljaga kasutatakse ka magnetvälja kirjeldamiseks jõujooni, sedapuhku siis magnetvälja jõujooni (joonis 2.4). Piirkondi, kus magnetväli on kõige tugevam, nimetatakse magneti poolusteks.

Joonis 2.4. Lapiku püsimagneti magnetvälja jõujooned.

Magnetvälja jõujooned on kinnised jooned, mille suund on valitud kokkuleppeliselt: jõujooned väljuvad magnetiliselt põhjapooluselt ja suubuvad magnetilisele lõunapoolusele. Jõujooned ei katke ja neid peaks kujutama ka magneti sees, aga joonistel jõujooni püsimagnetite sees tavaliselt ei kujutata.

Analoogselt elektrivälja jõujoontega näitab magnetvälja jõujoonte tihedus magnetvälja tugevust ja jõujoonte ühtlane paigutus näitab välja homogeensust.

Tavaliselt on magnetitel üks põhja- ja üks lõunapoolus, aga tehnikas kasutatakse ka magneteid, kus on mitu lõuna- ja põhjapoolust, nagu on esitatud joonisel 2.5.

Joonis 2.5. Mitme lõuna- ja põhjapoolusega magnet.
Magnetpooluste värvused

Eestikeelses kirjanduses on traditsiooniliselt tähistatud magneti lõunapoolust punase ja põhjapoolust sinise värviga, aga näiteks kompasside tootjad on kasutanud põhjapooluse märkimiseks punast ja lõunapooluse jaoks valget värvi. Erialakirjanduses leidub ka teistsuguseid värvilahendusi, mis on mõnikord vastupidised meie tähistustele, aga kõikidel juhtudel on joonistele lisatud juurde põhja ja lõuna rahvusvahelised tähised N ja S.

Kompassi põhjapooluseks on valitud see osa, mis näitab geograafilist põhjasuunda. Kokkuleppest järeldub, et Maa magnetiline lõunapoolus asub geograafilise põhjapooluse suunal, sest erinimelised poolused – kompassi põhjapoolus ja Maa lõunapoolus – tõmbuvad.

Kui riputada mis tahes magnet selliselt, et poolused on horisontaalis, siis ka kõige raskem magnet orienteerub varem või hiljem põhja–lõuna-sihiliselt. Nii saab endale ise kompassi teha.

Mis põhjustab magnetvälja? Teame, et elektrivoolul on magnetiline toime, sellel toimel põhineb näiteks elektromagneti ja elektrimootori töö. Ka püsimagneti magnetvälja tuleks seostada elektronide liikumisega, täpsemalt elektroni spinniga. Spinni mõistega oleme kokku puutunud keemiakursuses, kui rääkisime aatomite elektronkatete elektronide energiatasemetest. Seal saime teada, et elektrone iseloomustab ka spinn ja ühel orbitaalil on koos kaks eri spinniga elektroni. Füüsikalises mõttes on elektroni spinn selle magnetmoment – elektroni kujutletakse pöörlevana ümber oma telje ja sellises laengu „liikumises“ tekitab elektron magnetvälja. Materjalil on väljapoole ulatuv magnetväli vaid siis, kui mingi suunaga spinnid on ülekaalus. Enamikus materjalides on erisuunalise spinniga elektrone enam-vähem võrdselt ja seetõttu ei ole neil materjalidel välist magnetvälja.

Katse magnetvälja jõujoonte uurimiseks
Joonis 2.6. Magnetvälja jõujoonte visualiseerimine kompassiga.

Püsimagnetite magnetvälja jõujoonte visualiseerimiseks saame kasutada rauapuru.
Jõujoonte suuna ja magnetvälja pooluste määramiseks läheb vaja kompassi. Et rauapuru ei tõmbuks magneti külge (teda on sealt tülikas kätte saada), võiks puru hoida paberi peal, aga magneteid teisel pool paberit.

Joonisel 2.6 on näha kahe püsimagneti magnetvälja jõujoonte järgi orienteerunud rauapuru ja kompasse, mis näitavad magnetvälja suunda ehk kompassi põhjasuunda antud punktis.

Tasub ka uurida:
a) kahe magneti vahelisi jõujooni, kui magnetitel on vastamisi samanimelised poolused;
b) plastikust külmkapimagnetite pooluseid;
c) magneti ja magneetunud raudnaela pooluseid.

Ettevaatust telefoniga – telefoni kõlar ja mikrofon sisaldavad magnetit ning võivad rauapuru enda külge tõmmata!

Materjale, mis on püsimagnetid või magneetuvad püsimagneti toimel, nimetatakse ferromagneetikuteks. Kui magnettoime on väga pikaajaline, öeldakse selle materjali kohta kõva ferromagneetik, kui aga magnetvälja saab kergesti muuta, siis on tegu pehme ferromagneetikuga. Näiteks külmkapimagnet on kõva ferromagneetik, aga hotelli uksekaardi magnetriba on pehme ferromagneetik – uksekaardi magnetriba võib ümber magneetuda juba kokkupuutel telefoni kõlari või mikrofoni magnetiga.

Ferromagneetikuid iseloomustab ka omadus tugevdada olemasolevat magnetvälja.

Ülesanded
1. Joonista magnetvälja jõujooned järgmistele magnetitele, võid tugineda rauapuru ja magnetiga sooritatud katsetele:a) vastastikku on kahe magneti samanimelised poolused;b) magneti põhjapooluse küljes on raudnael;c) nelja poolusega magnet
2. Uuri internetist, millistel planeetidel on magnetväli ja kas see on tugevam või nõrgem Maa magnetväljast.
3. Kas raud on pehme või kõva ferromagneetik? Selgita vastust.
Additional materialsAdditional tasks
Vooluga juhtme magnetväli
Vooluga juhtme magnetväli

Elektrivoolu magnetilist toimet kasutatakse näiteks elektrimootorites, elektromagnetites ja kõlarites. Selliste seadmete konstrueerimisel tuleb arvestada nii magnettoime suuna kui ka tugevusega. Näiteks elektrimootori pöörlemise suund ja sagedus sõltuvad nii mootori mähist läbiva elektrivoolu tugevusest ja suunast kui ka mootori mähiseid ümbritseva magnetvälja tugevusest ja suunast. Need seosed on täppisteaduslikult ära kirjeldatud. Nii ei pea neid iga kord mõnd uut masinat konstrueerides Jaan Tatika kombel uuesti katseliselt avastama.

Olgu meil sirgjuhe, mis on ühendatud vooluringi. Joonisel 2.8 on näha, kuidas orienteeruks kompassinõel, kui see juhtme lähedusse viia. Sellest saame järeldada, et vooluga juhet ümbritseb magnetväli.

Joonis 2.8. Vooluga juhet ümbritseva magnetvälja jõujooned.

Teades magnetvälja jõujoonte kokkuleppelist suunda, saab joonisel kujutatud jõujoontele lisada ka suunda näitavad nooled.

Ilma katset tegemata on magnetvälja jõujoonte suunda lihtne määrata parema käe reegli abil.

Joonisel 2.8 näidatud reegel on selline: kui parema käe pöial näitab voolu suunda, siis rusikasse surutud näpud näitavad magnetvälja suunda.

Üksiku juhtme magnetväli ei ole väga tugev ja magnetvälja tekitamiseks seda tehnikas ei kasutata. Aga kui selliseid juhtmeid panna mitu tükki lähestikku, siis neid läbivate voolude magnetväljad liituvad ja tekib tugevam magnetväli. Mitut samasuguse voolu suunaga juhet on lihtne üksteise lähedusse panna, kui kerida neist mähis (joonis 2.9) ehk solenoid (kr σολήνα [solina] ’toru, kanal’ ja ειδός [eidos] ’moodi, sarnane’). Näiteks kui laseme vedrusse elektrivoolu, võime seda nimetada ka solenoidiks.

Joonis 2.9. Solenoid.

Uurime magnetväljade liitumist solenoidis. Selleks poolitame pikuti solenoidi (joonis 2.10) ja suurendame traadi läbilõiget selliselt, et saame igasse traadi ristlõikesse lisada sümbolitena voolu suuna.

Joonis 2.10. Solenoid ja selle magnetvälja jõujooned.

Kui vool tuleb vaataja suunas, on märgiseks täpp, kui vool eemaldub meist, on märgiseks kaldrist. Joonistame iga juhtme ümber magnetvälja jõujoone, järgides parema käe reeglit. Jooniselt on näha, kuidas jõujooned kattuvad, tekitades solenoidile ühise magnetvälja. Et keerdudes on voolu suund sama, siis keerdude samasuunalised magnetväljad liituvad.

Kuna jõujooned sisenevad mähisesse paremalt poolt, on tegu lõunapoolusega, seal, kus jõujooned väljuvad, on solenoidi põhjapoolus. Joonisele on lisatud kooskõlas jõujoonte suunaga kompassinõel, mille järgi saab samuti määrata solenoidi poolused N ja S.

Joonisel 2.10 võime veenduda, et kui solenoid on mähitud ühtlaselt, siis on selle sees magnetväli homogeenne. Solenoidi ümbritsev magnetväli on mittehomogeenne.

Kui mähise sisse panna ka magnetvälja võimendav ferromagneetik, tavaliselt raudsüdamik, oleme saanud elektromagneti.

Seega, mähise magnetvälja võimendamiseks tuleb:
a) suurendada mähise keerdude tihedust;
b) suurendada voolutugevust;
c) lisada raudsüdamik.

Kui tahame vahetada elektromagneti pooluseid, muudame elektrivoolu suuna vastupidiseks.

Ülesanded
Kas elektromagnetit saaks kasutada kompassina? Selgita vastust.
Kuidas oleks võimalik visualiseerida vooluga juhtme ja solenoidi magnetvälja jõujooni,kui kasutada juhet, vooluallikat, rauapuru ja tugevamat paberit või pappi?
Märgi joonistele, kus on kujutatud juhtme ristlõiget ja juhet ümbritsevaid jõujooni, a) puuduv jõujoone suund ja b) voolusuund.
Additional materialsAdditional tasks
Magnetinduktsioon ja vooluga juhtmele mõjuv magnetjõud
Magnetinduktsioon ja vooluga juhtmele mõjuv magnetjõud

Peatüki alguses võrdlesime erinevate püsimagnetite tekitatud magnetvälja tugevust. Väitsime näiteks, et ülijuhist elektromagneti magnetväli on kuni 10000 korda suurem kui külmkapimagneti magnetväli.

Magnetvälja tugevust kirjeldav füüsikaline suurus on magnetinduktsioon. Miks selline nimetus? Magnetinduktsiooni mõiste on tulnud sellest, et elektrivooluga indutseeritakse ehk tekitatakse magnetväli – mida tugevam elektrivool on mähise keerus, seda suurem on indutseeritud magnetväli ja seega ka magnetinduktsioon.

Magnetvälja tugevus

Erinevus elektri- ja magnetvälja kirjeldavate vektorsuuruste nimetustes (elektrivälja tugevus ja magnetinduktsioon ) tuleneb samuti asjaolust, et magnetvälja algne kirjeldus ehitati üles sarnasusele punktlaengute ja magnetpooluste käitumise vahel. Korrektses füüsikalises käsitluses on olemas ka termin magnetvälja tugevus, mis on elektrivälja tugevuse analoogiks magnetpooluste-põhises magnetvälja käsitluses. Selles õpikus peame magnetvälja tugevusest rääkides silmas magnetinduktsiooni suurust.

Magnetinduktsiooni tähis on ja ühik (tesla) vahelduvvooluvõrgu leiutaja Nikola Tesla (1856–1943) auks.

Magnetinduktsioon on vektoriaalne suurus ja selle kokkuleppeline suund on N-pooluselt S-poolusele. Kui me nimetasime elektrivälja tugevuse vektorit lühidalt -vektoriks, siis ka magnetinduktsiooni vektorit nimetame edaspidi lühidalt -vektoriks. Kui -vektorid on suunatud piki elektrivälja jõujoonte puutujat, siis -vektorid on suunatud piki magnetvälja jõujoonte puutujat. Nii nagu liituvad elektrija gravitatsioonivälja vektorid, liituvad ka magnetvälja vektorid. Joonisel 2.12 on kujutatud kahe püsimagneti tekitatud magnetvälja jõujooned ja -vektorid.

Joonis 2.12. Kahe püsimagneti tekitatud magnetvälja jõujooned.

Ülijuhtmagnetid

Maailma tugevaimaks magnetiks on ülijuhtmagnet, mille magnetinduktsiooni väärtus on u teslat, Maa magnetvälja , neutrontähe magnetinduktsioon on suurusjärgus miljon teslat. Neodüümmagnet () on tugevaim püsimagnet, mille magnetinduktsiooni väärtus on kuni . Nd-magnet suudab üleval hoida oma massist tuhandeid kordi raskemaid raudesemeid; kahte sellist magnetit lahti kangutada inimjõul pole võimalik.

Kuna vooluga juhtme ümber on magnetväli ja ka püsimagnet omab magnetvälja, siis mõjutavad need üksteist magnetjõuga. See nähtus on aluseks elektrimootori tööpõhimõttele ja nähtuse avastas Taani füüsik Hans Christian Ørsted (1777–1851).

Katse magnetväljas vooluga juhtmele mõjuva magnetjõu uurimiseks
Joonis 2.13. Vooluga juhe püsimagneti magnetväljas.

Uurime, kuidas on seotud magnetväljas vooluga juhtmele mõjuv jõud magnetinduktsiooni, elektrivoolu suuna ja voolutugevusega. Kasutame katses hoburauakujulist magnetit, mille vahele on riputatud vooluallikaga ühendatud vasest varras (joonis 2.13). Voolu sisse lülitamisel hüppab vaskvarras noolega näidatud suunas. Kui lülitada vool välja, siis vaskvarras läheb algasendisse tagasi.

Paneme tähele, et vooluga juhtmele mõjuv magnetjõud on risti nii -vektori kui ka voolu suunaga. Kui vahetada juhtmed vooluallika positiivsel ja negatiivsel klemmil või vahetada magneti poolused, siis vaskvarras hüppab vastassuunas. Kui suurendada voolutugevust, on ka magnetjõud tugevam, ja kui kasutada tugevamaid magneteid, on jõud samuti suurem.

Sarnastes katsetes on võimalik kindlaks teha, et magnetväljas vooluga juhtmele mõjuv jõud sõltub võrdeliselt voolutugevusest , magnetinduktsioonist ja magnetväljas paikneva juhtmelõigu pikkusest .

Magnetjõud sõltub ka nurgast elektrivoolu suuna ja -vektori suuna (magnetvälja jõujoonte) vahel. Kui nurk juhtmelõigu ja -vektori vahel on , on magnetjõud suurim. Kui nurk juhtmelõigu ja magnetvälja jõujoonte vahel on , siis juhtmelõigule magnetjõudu ei mõju. Teame, et ja . Nii et seda magnetjõu nurgasõltuvust peaks kirjeldama just siinusfunktsiooniga.

Saame kirjutada seose:

Saadud valemist avaldame

Seos ühikute vahel:

1. näidisülesanne

Vasest varras on asub 5cm ulatusega homogeenses magnetväljas, mille -vektori suund on vardaga risti ja mille magnetinduktsioon . Voolutugevus vardas on 1A. a) Kui suur jõud mõjub vardale? b) Kas varras hakkab selle jõu tõttu liikuma? Kui hakkab, siis hinda varda kiirendust.

Lahendus

a) Teeme vajalikud teisendused ja asetame andmed valemisse

Arvutades saame

b) Mehaanika kursusest teame, et takistavate jõudude puudumisel paneb kuitahes väike jõud liikuma kuitahes suure keha, ehkki väikese või peaaegu olematu kiirendusega. Reaalsetes oludes määrab kehade liikuma hakkamise või paigale jäämise ära veojõu ja hõõrdejõu võrdlus. Kuna ülesandes ei ole vardale mõjuvat takistusjõudu täpsustatud, peame tegema eelduse, et ainus vardale mõjuv jõud on magnetjõud.

Varda liikumise iseloomustamiseks arvutame esmalt selle massi. Kui võtame varda pikkuseks 5cm ja oletame, et selle ristlõike pindala on , saame juhtme ruumalaks

Juhtmelõigu mass vasest juhtme korral (), on siis

Newtoni II seadusest

leiame

See on küllalt suur kiirendus, et seda märgata. Nagu katses juhtuski.

Nägime vaskvardaga tehtud katses (joonis 2.13), et vaskvardale mõjuv jõud sõltus elektrivoolu suunast. Selle asemel, et teha katseid jõu suuna määramiseks, on lihtsam kasutada vasaku käe reeglit, et näiteks konstrueerida õigesti töötav elektrimootor. Kuna magnetjõud, vooluga juhe ja magnetvälja jõujooned on kolmemõõtmelises süsteemis, on reegliks vaja kolme ruumisuunda.

Vasaku käe reegel: kui vasaku käe väljasirutatud näpud näitavad voolu suunda ja magnetvälja jõujooned lähevad peopessa, siis juhtmele mõjuva jõu suunda näitab väljasirutatud pöial.

2. näidisülesanne

Joonisel 2.14 on kujutatud kahte magnetit ja nende vahele asetatud vooluga juhtmelõiku. Veendu, et juhtmelõigule mõjuv magnetjõud on just selline, nagu joonisel kujutatud.

Lahendus

Joonis 2.14. Vasaku käe reegel magnetväljas juhtmelõigule mõjuva jõu suuna määramiseks.

Joonisel on kujutatud ühe magneti põhjapoolus ja teise magneti lõunapoolus. Magnetvälja jõujoonte suund on järelikult ülevalt alla (põhjapooluselt lõunapoolusele). Juhtmelõik on magnetväljaga risti. Voolu suund on tähistatud ristiga juhtme ristlõikel ja on seega „paberi sisse“. Asetame vasaku käe selliselt, et näpud näitavad voolu suunda – ehk paneme näpud risti lehega ja peopesa suunaga põhjapoolusele (antud joonisel üles), nii et jõujooned oleksid suunatud peopessa. Väljasirutatud pöial näitab nüüd juhtmele mõjuva jõu suunda. Seega mõjuks vooluga juhtmele jõud suunaga vaataja suhtes vasakule.

Jooniste lugemine elektromagnetismi kursuses
Joonis 2.15. Nool ja kuidas see näeb välja eest- ja tagantpoolt vaadates.

Kolmemõõtmelise ruumi kujutamine kahemõõtmelisel paberil ei ole lihtne ja tahab harjutamist. Harjutamist vajab ka selliste jooniste lugemine. Et näidata paberi pinnaga risti olevat suunda, kasutatakse punkti või risti. Selline tähistusviis on tulnud vibunoole traditsioonilisest kujust. Kui vaadata meie suunas liikuvat noolt (ära seda järele proovi!), on näha nooleteravikku täpina (joonis 2.15a). Kui vaadata eemalduvat noolt, on näha üksteisega risti paiknevaid sulgi (joonis 2.15b). Seepärast kujutatakse lehekülje sisse suunduvat voolu või jõujooni ristiga ning paberi pinnast väljuvaid voolu või jõujooni punktiga. Kindlasti tuleb ristile või punktile juurde lisada ka kujutatava füüsikalise suuruse tähis.

Ülesanded
Joonisel 2.16 on kujutatud kaks olukorda, kus vooluga juhe paikneb magnetväljas. Millises suunas mõjub neile juhtmetele magnetjõud? Selgita vastust.
Määra joonisel 2.17 kujutatud olukordades elektrivoolu suund magnetväljas asuvas vooluga juhtmes.
Konstrueeri ise üks analoogne ülesanne ja palu kaasõpilasel see lahendada.
Additional materialsAdditional tasks
Elektrimootor
Elektrimootor

Eelmises peatükis kirjeldatud vooluga juhtmele magnetväljas mõjuval magnetjõul põhineb kõigi elektrimootorite töö. Magnetvälja saamiseks kasutatakse püsi- või elektromagneteid (joonis 2.18).

Joonis 2.18. Elektrimootori põhilised osad.

Mootori fikseeritud magnetitega karkassi nimetatakse staatoriks. Juhtmest tuleb kerida raudsüdamikule mähis või mähiste süsteem, millel on fikseeritud pöörlemistelg – tegu on rootoriga. Elektrimootorite konstrueerimisel arvestatakse mõõtmete, võimsuse ja elektrivoolu liigiga (alalis- või vahelduvvool), et saada kas imepisike telefoni vibratsiooni tekitav mootor või hiigelsuur elektrirongi mootor. Aga põhimõte on kõigil sama – juhtmest keritud mähis või mitme mähise süsteem hakkab ümber oma telje magnetjõu toimel pöörlema.

Teeme ise elektrimootori

Vaja läheb:

a) läbimõõduga mähisetraati (mähisetraat on pruuni isoleeriva lakiga kaetud vasktraat);
b) püsimagneteid, mida tugevamad, seda parem;
c) alust, kuhu mootor kinnitada, sobib isegi tavaline köögisvamm, sest mootor on kerge;
d) näpitsaid traadi lõikamiseks ja puhastamiseks;
e) vooluallikat, milleks sobib nii patarei kui ka alaldi;
f) AA patareid või ligikaudu samasuguse läbimõõduga pulka;
g) teipi.

Joonis 2.19. Elektrimootori põhilised osad.
Joonis 2.20. Elektrimootor töötab.

1) Rootori mähiseks kerige u keerdu mähisetraati ümber patarei (või pulga), jättes mõlemast mähisetraadi otsast kerimata umbes juhet. Fikseerige mähis, kasutades selleks vabaks jäetud mähisetraadi otsi. Nii saame pöörlemisteljega rootori, nagu on näha joonisel 2.19a. Rootori telje moodustavad vabaks jäetud mähisetraadi otsad. Mähis peab olema oma telje suhtes tasakaalustatud, st selle raskuskese peab asuma rootori pöörlemisteljel.

2) Asetage rootor lauale ja kraapige selle otstelt (teljelt) ühelt küljelt lakikiht ettevaatlikult
maha (joonis 2.19b). Nii saame liugkontakti, millest läheb vool läbi vaid teatud rootori asendite korral.

3) Valmistage mootorile eelnevalt puhastatud mähisetraadist toed, mis täidavad ka kontaktide ülesandeid. Need toed kinnitatakse valitud alusele – meie kasutame aluseks svammi ning torkame need selle sisse, aga toed võib ka teibiga laua külge kinnitada (joonis 2.20).

4) Asetage rootor tugedele, tugede vabad juhtmeotsad ühendage vooluallikaga. Rootori mähise alla
asetage püsimagnet.

Kui kontaktid on puhtad oksiidi- ja lakikihist ning mähis igati sümmeetriline, hakkab mootor pöörlema.

Edasi uurimiseks:

a) filmi töötavat mootorit ja analüüsi selle pöörlemissagedust ja -perioodi;
b) mõõda multimeetriga voolutugevus töötavas mootoris ja pinge mootori otstel ning arvuta mootori
võimsus .

Ülesanded
Uuri joonist 2.21 ja selgita, miks tuleb rootori telge lakist puhastada ainult ühest küljest.
Võimsamatel elektrimootoritel on üldiselt rootoril ehk pöörleval osal mitu mähist, mis tagab mootori sujuvama töö (joonis 2.22). Mis juhtub, kui kolmemähiselise mootori kaks mähist on keritud sama pidi ja üks on keritud vastupidi?
Ligikaudu mitu protsenti rootorit pööravast jõust n-ö läheb kaotsi, kui rootorit moodustav vooluga juhe on magnetvälja jõujoonte suhtes -kraadise nurga all?
Selleks et suurendada rootorile mõjuvat magnetjõudu ja mootori võimsust, on vaja kas tugevamat voolu, tugevamat magnetvälja või pikemat juhet rootori mähise keerdude arvu suurendamiseks. Tuleb ka veenduda, et nurk -vektori ja mähise juhtmete vahel oleks „õige“ ().
a) Miks siiski ei ole mõtet teha väga paljude keerdudega mähist, ehkki mõjuv jõud mitmekordistub?
b) Millised lahendused veel aitavad kaasa võimsama mootori ehitusele?
Additional materialsAdditional tasks
Magnetjõud kahe vooluga juhtme vahel. Ampere’i seadus
Magnetjõud kahe vooluga juhtme vahel. Ampere’i seadus

Teame, et kaks püsimagnetit tõukuvad või tõmbuvad. Ka püsimagnet ja vooluga juhe mõjuvad teineteisele magnetjõuga. Järelikult peaksid ka kaks juhet teineteist magnetjõuga mõjutama, kuna mõlemat juhet ümbritseb magnetväli.

Joonisel 2.23 on kujutatud kahte vooluga juhet. Juhtmetes on voolu suund ühesugune – alt üles.

Joonis 2.23. Vooluga juhe teise vooluga juhtme magnetväljas.

Määrame parema käe reegli abil magnetvälja jõujoonte suuna ümber esimese juhtme. Jooniselt märkame, et teine juhe asub esimese juhtme magnetväljas.

Kasutame nüüd vasaku käe reeglit teisele juhtmele mõjuva magnetjõu suuna kindlaks tegemiseks. Asetame vasaku käe teise juhtme juurde selliselt, et sõrmed näitavad voolu suunda, jõujoon suundub peopessa. Väljasirutatud pöial näitab nüüd teisele juhtmele mõjuva magnetjõu suunda. Kuna pöial on suunatud esimese juhtme suunas, võib väita, et esimese juhtme magnetväli tõmbab teist juhet enda poole.

Kui teha läbi sama protsess ka teise juhtme magnetvälja mõju kohta esimesele juhtmele, saame, et ka esimest juhet tõmbab teise juhtme magnetväli. Seega võime öelda, et kui juhtmetes on samasuunaline vool, siis need juhtmed tõmbuvad.

Kahe juhtme vastastikmõju uuris esimesena väga põhjalikult André-Marie Ampère (1775–1836). Tema töödest võib leida ka hüpoteetilise elektrimolekuli, mis osaleb elektrivoolus ja on seotud magnetvälja tekkega – omamoodi elektroni eelkäija 19. sajandi algusest. Ampère märkas, et

a) mida intensiivsem on vool kahes paralleelses juhtmes, seda tugevam on juhtmete vastastikmõju;
b) juhtmetevaheline jõud sõltub pöördvõrdeliselt nendevahelisest kaugusest.

Seega võib joonisel 2.23 kujutatud situatsiooni põhjal väita, et kui ühes või mõlemas juhtmes vool tugevneb, siis tugevneb ka juhtmeid ümbritsev magnetväli ning suureneb juhtmete vahel mõjuv tõmbejõud.

Ampère esitas oma järeldused valemina

kus ja on voolutugevused juhtmetes, on juhtmete pikkus ja nendevaheline kaugus. on konstant, mis on seotud juhtmetevahelise keskkonnaga. Vaakumis .

Näidisülesanne

Katses saab näidata, et vedru lüheneb, kui sellest vool läbi lasta. Selgita seda nähtust. Hinda, kui suur jõud mõjub kahe keeru vahel, kui voolutugevuseks mõõdeti , keerdudevaheline kaugus on ja ühe keeru ümbermõõt on 8cm.

Lahendus

Joonis 2.24. Elektrivool läbi vedru.

Joonisel 2.24 on vedru ühendatud vooluringi ja vedrule on joonisel märgitud voolusuund. Kuna kõikides keerdudes on vool samasuunaline, siis keerdude vahel mõjub tõmbejõud ja vedru tõmbub kokku.

Parema mudeli puudumisel kasutame valemit

Paneme tähele, et meie uuritavas situatsioonis on see väga ebatäpne.

Arvutame

Saadud jõud on väga väike. Võime küll eeldada, et kuna tegu on vedruga, siis vooluga keerde on mitmeid ja nii mõjub keerdudele ka teiste keerdude magnetväli ning mõjuv jõud on seeläbi suurem. Samas peavad selleks, et vedru märgatavalt lüheneks, vedru mass ja jäikus olema üsna väiksed. Tegelikult lüheneb vedru igal juhul, aga seda ei pruugi palja silmaga näha olla.

Ülesanded
Joonisel 2.25 on kaks paralleelset vooluga juhet. a) Selgita, miks kaks paralleelset juhet tõukuvad, kui neis on voolu suunad erinevad. Kasuta parema ja vasaku käe reegleid.b) Millised peaksid olema juhtmed ja kuidas need peaksid paiknema, et juhtmetevaheline jõud oleks vastavas katses märgatav?
Miks puudub kahe risti paikneva vooluga juhtme vahel magnetjõud?
Additional materialsAdditional tasks
Magnetvälja mõju liikuvale laetud osakesele. Lorentzi jõud
Magnetvälja mõju liikuvale laetud osakesele. Lorentzi jõud

Elektrivool on laetud osakeste suunatud liikumine. Seega on elektrivool ka röntgenlambis toimuv elektronide liikumine katoodilt anoodile, samuti prootonite voog Päikeselt Maa suunas. Kuna tegu on elektrivooluga, siis sellega kaasneb ka magnetväli ja järelikult saame mõjutada liikuvaid laetud osakesi magnetväljaga. Tõepoolest, Maa magnetväljal on elutähtis roll, et kaitsta Maad kosmosest tulevate laetud osakeste voogude eest, suunates osakesi liikuma pooluste suunas.

Radioaktiivne lagunemine
Joonis 2.26. Radioaktiivsel lagunemisel tekkiv kiirgus magnetväljas.

Kuidas eristati radioaktiivsel lagunemisel tekkiva kiirguse (ioniseeriva kiirguse) liike? Radioaktiivsuse, st aatomituumade iseenesliku lagunemise avastas aastal 1897 Henri Becquerel (1852–1908) ja sellisel lagunemisel tekkivat kiirgust nimetatigi algselt Becquereli kiirguseks. Kui selline kiirgus suunata läbi homogeense magnetvälja, siis üks osa kiirgusest levib ilma kõrvale kaldumata, teine osa kaldub ühele, kolmas teisele poole (joonisel 2.26). Neid ioniseeriva kiirguse liike on hakatud nimetama alfa-, beeta- ja gammakiirguseks (vt joonis 2.26).

Määrame kõrvalekaldunud kiirguse osakeste laengu, kasutades vasaku käe reeglit. Magnetvälja jõujooned peavad olema suunaga peopesa poole, vasak käsi on seega
peopesaga vaataja poole. Pöial tuleb suunata osakeste kõrvalekaldumise suunas. Osakeste liikumise suunda näitavad väljasirutatud näpud. Teame, et voolu suund on
määratud positiivsete osakeste liikumise suunaga. Järelikult on joonisel üles kaldunud osakese laeng positiivne ja tegemist on -osakesega ehk heeliumi aatomi tuumaga. Allapoole kaldunud osakeste määratud vool peab olema vastassuunaline, järelikult peab tegu olema negatiivselt laetud -osakeste ehk elektronidega. Magnetväli ei mõjutanud elektriliselt neutraalset -kiirgust.

Tuletame valemi magnetväljas liikuvale laetud osakesele mõjuva jõu arvutamiseks. Teame, et magnetväljas magnetvälja jõujoontega risti asuvale juhtmelõigule mõjub jõud

Teisalt teame, et elektrivool on laetud osakeste suunatud liikumine ning voolutugevus ja juhi ristlõiget läbinud laeng on seotud valemiga

Asendades jõu avaldises voolutugevuse selle seosega, saame:

Oletame nüüd, et ajaühikus läbib juhi ristlõiget vaid üks laetud osake ja selle osakese laeng on . Sel korral on selle osakese liikumise teepikkus, teepikkuse läbimiseks kulunud aeg ja nende kahe jagatis on osakese kiirus:

Laetud osakesele mõjuva jõu avaldiseks saame

Kui laetud osake ei liigu magnetväljaga risti, on sellele mõjuv jõud väiksem. Vastava valemi tuletamisel peaksime siis arvestama ka nurgaga  voolusuuna ja magnetvälja jõujoonte vahel. Tulemuseks saame:

Saadud valemit nimetatakse Lorentzi valemiks Taani füüsiku Hendrik Lorentzi (1853–1928) auks, kes esimesena seose sõnastas. Magnetväljas liikuvale laetud osakesele mõjuvat jõudu nimetatakse Lorentzi jõuks. Positiivse laenguga osakesele mõjuva Lorentzi jõu suunda määratakse samamoodi, nagu magnetväljas vooluga juhtmele mõjuvat jõudu – vasaku käe reegli abil. Negatiivselt laetud osakesele mõjuva jõu suuna määramiseks tuleks vasaku käe reeglis kasutada paremat kätt. Teine võimalus on meelde tuletada, et elektrivoolu suund on kokkuleppeline ja positiivsete laengute liikumisega samaväärne on sama suure negatiivse laengu liikumine vastassuunas.

Näidisülesanne

Kiirusega liikuv -osake siseneb magnetvälja magnetinduktsiooniga . Kui suur on sellele osakesele mõjuv maksimaalne Lorentzi jõud?

Lahendus

Lorentzi jõud on maksimaalne, kui osake liigub magnetvälja jõujoontega risti, nii et .

Heeliumi tuumas on kaks prootonit, seega osakese laeng on .

Lorentzi jõu arvutamiseks kasutame valemit

Nii saame

Makromaailmas on selline jõud tühine. Aga et heeliumi tuuma mass jääb suurusjärku , on see jõud piisav, et heeliumi tuum isegi nõrgas magnetväljas
sirgjoonelisest trajektoorist kõrvale kalduks. Seega sai ioniseeriva kiirguse liike juba 20. sajandi alguses tavalise magneti või elektromagnetiga uurida.

Lorentzi jõudu rakendatakse ulatuslikult teaduses laetud osakeste suunamiseks.

  • Kiirendites pannakse nii laetud osakesi mööda ringikujulist trajektoori liikuma.
  • Osakeste kokkupõrkel kiirendites tekib hulganisti uusi laetud ja laadimata osakesi. Magnetväljas tekkinud laetud osakeste trajektoorid kõverduvad ning nii saab määrata nende füüsikalisi parameetreid.
  • Molekulide või isotoopide massi määramist võimaldavas mass-spektromeetris kallutatakse magnetväljaga ioniseeritud molekulide või isotoopide trajektoore. Et trajektoori raadius on võrdelises sõltuvuses massist, saabki määrata osakeste masse (vt ülesanne 3).
Beetakiirgus vähiravis
Joonis 2.27. -kiirguse hajumine kudedes erineva tugevusega magnetväljas.

-kiirgust kasutatakse vähiravis, sest kiirgus ioniseerib vähkkoe molekule, muutes sellega nende funktsioone. Kuna kiirgus hajub inimese kudedes, siis saavad kahjustada ka ümbritsevad koed. 2017. aastal uurisid Türgi teadlased, kuidas oleks võimalik lokaliseerida kiirguse mõju nii, et häviks ainult vähkkasvaja. Uuringus kasutati -kiirguse ehk elektronide liikumise mõjutamiseks , ,  ja tugevust magnetvälja. Tulemused on esitatud joonisel 2.27, kus on kujutatud elektronide hajumise trajektoore erineva tugevusega magnetväljades. Magnetvälja puudumisel hajus kiirgus suuremale alale, aga tugevas magnetväljas olid elektronid keerdunud, mille tõttu hõivasid elektronid ainult väikese ruumiosa ja seega kahjustaksid ka vähem ümbritsevaid kudesid.

Vt Berrin Çavuşoğlu, Selda Sucu, Hatice Durak, Kadir Akgüngör, Hakan Epik, and Türkan Ertay. Experimental and Simulation Analysis of Radiation of the Beta Emitting Sources in a Magnetic Field. National Center for Biotechnology Information. Vaadatud 23.04.2020.

Kuna magnetjõud mõjub laetud osakese liikumissuunaga risti, siis liiguvad laetud osakesed magnetväljas ringjoonelisel trajektooril. Sarnaselt paneb liikumissuunaga risti mõjuv gravitatsioonijõud planeedid ja satelliidid mööda ringjoonelisi trajektoore liikuma. Kui laetud osake siseneks piisavalt suure ulatusega homogeensesse magnetvälja, jääks ta sinna tiirlema ehk n-ö lõksu, kuni kaotab oma energia. Rakendame nüüd mehaanikas omandatud teadmisi ja tuletame seose, mis näitab, millest sõltub osakese magnetväljas tiirlemise raadius.

Kasutame Lorentzi jõu valemit

ja kesktõmbejõu valemit

Et magnetväljas tiirleva osakese kesktõmbejõuks ongi Lorenzi jõud

saame kirjutada

Jagades võrrandi mõlemad pooled kiiruse -ga, saame valemiks

Tiirlemisraadiuse leidmiseks viime valemi kujule

Valemist on näha, et suure massi või kiirusega liikuva laetud osakese trajektoori raadius on suurem. Sellele tulemusele võib leida ohtralt analoogiaid ka igapäevakogemusest, näiteks suurema kiiruse ja massiga auto suunda on palju raskem muuta, kui parklas manöövreid sooritaval jalgrattal.

Joonisel 2.24 on -teslases magnetväljas elektronide trajektoorid kõige väiksema raadiusega, seega sõltub raadius magnetinduktsioonist pöördvõrdeliselt, nagu on näha ka valemist.

Ülesanded
Vaata joonist 2.24. Kuidas paikneb magnetväli joonise tasapinna suhtes, arvestades, et tegu on elektronide trajektooriga?
a) Selgita, kuidas takistab Maa magnetväli päikesetuulena Maa poole liikuva laetud osakeste voo sisenemist Maa atmosfääri. Aruteluks kasuta joonist 2.28.
b) Uuri internetist, miks tekivad virmalised, miks on virmalised erinevat värvi ja nähtavad peamiselt pooluste lähedal.
Mass-spektromeetris uuriti plii isotoope. Plii katioon () massiarvuga sisenes kiirusega magnetvälja, mille magnetinduktsioon on .a) Kui suure raadiusega trajektooril liigub ioon? .b) Kui suured on plii isotoopide ja trajektooride raadiused võrreldes -ga trajektoori raadiusega?
Additional materialsAdditional tasks
Elektrivoolu genereerimine
Elektrivoolu genereerimine

Magnetvälja abil on võimalik mõjutada teist magnetit, vooluga juhet, mähist ning ka laetud osakesi. Laetud osakestele mõjuv Lorentzi jõud mõjutab ka vabu elektrone metallis, kui metallitükk liigub läbi magnetvälja.

Vaatame joonisel 2.29 kujutatud olukorda, kus kuubikujulisel metallitükil lastakse kukkuda läbi homogeense magnetvälja.

Joonis 2.29. Metallitüki liikumine magnetväljas.

Magnetväli on suunatud paberist välja vaataja suunas ja siniste täpikestena kujutatud elektronid liiguvad koos metallitükiga risti läbi magnetvälja (a). Elektronidele mõjuva Lorentzi jõu tõttu (vasaku käe reegel!) liiguvad vabad elektronid kuubi parempoolse tahu suunas (b), tekitades tahu pinnale negatiivse laengu (c). Samaaegselt laadub vasak tahk positiivselt. Laengute ümberpaigutuse ajal esineb metallitükis elektrivool ja vastastahkudele tekib potentsiaalide erinevus ehk pinge.

Järelikult saab voolu tekitada, kui liigutada metalli magnetvälja suhtes. Et elektrivoolu genereerimise võimalusi täpsemalt kirjeldada, uurime katsete abil, millistel tingimustel elektrivool juhis tekib.

Katse elektrivoolu genereerimise võimaluste uurimiseks

Kasutame katseks mähist, elektromagnetit, tugevamat sorti püsimagnetit, milliampermeetrit või vastava mõõtepiirkonnaga multimeetrit, vooluallikat ja lülitit (joonis 3.30).

Joonis 2.30. Elektrivoolu genereerimine Faraday katsetes.

1. katse. Esimeses katses ühendame mähise milliampermeetriga. Liigutame magnetit erineval
moel mähise suhtes ja jälgime ampermeetri näitu. Osutub, et mida kiiremini liigub magneti poolus mähise suhtes, seda suurem on ampermeetri näit. Märkame ka seda, et tekkinud voolu suund sõltub
magneti liikumise suunast, kas mähise poole või sellest eemale. Sarnase tulemuse saame, kui magnet on paigal ja liigutame mähist.

2. katse. Teises katses kasutame püsimagneti asemel elektromagnetit ja jälgime, milline on milliampermeetri näit mähiste liigutamisel selle suhtes. Katses ühendame elektromagneti vooluallikaga ja mähise milliampermeetriga ning muudame mähise asendit elektromagneti suhtes. Tulemused sarnanevad esimese katse tulemustega – milliampermeetri näit suureneb, kui mähise liigutamine elektromagneti suhtes on ulatuslikum ja kiirem, ning tekkinud voolu suund sõltub mähise liikumise suunast elektromagneti suhtes.

3. katse. Kolmandas katses kasutame samu katsevahendeid, mis teises katses. Lisame vaid vooluallikat ja elektromagnetit sisaldavasse vooluringi lüliti. Asetame elektromagneti pooluse mähisele võimalikult lähedale ja lülitame voolu sisse ja välja. Samal ajal jälgime ampermeetri näitu. Osutub, et magnetvälja kiire tekkimine ja kadumine genereerib samuti mähisesse elektrivoolu. Pöörame elektromagneti teise pooluse mähise poole ja kordame katset. Ampermeeter näitab
nüüd negatiivset väärtust, see tähendab, et voolu suund muutus.

Kirjeldatud katseid kutsutakse Faraday katseteks inglise füüsiku Michael Faraday (1791–1867) järgi, kes esimesena selliseid katsed sooritas. Michael Faraday, kes oli vaesest perest pärit iseõppija ja laborant ning hiljem väga võimekas teadlane, avastas elektromagnetilise induktsiooni ehk elektrivoolu genereerimise muutuva magnetvälja abil. Kui soovime rõhutada, et elektrivool tekkis magnetvälja mõjul, nimetame tekkinud voolu induktsioonivooluks.

Rõhutame selle nähtuse olulisust meie igapäevaelus. Näiteks elektrijaamade elektrigeneraatorite mähistesse tekitatakse vool suurte pöörlevate elektromagnetite magnetvälja abil, st tegemist on induktsioonivooluga. See on ühtlasi teise katse rakendus.

Näidisülesanne

Millistel juhtudel on tegu induktsioonivooluga? a) Välgu ajal läheb rikki töötav elektroonika, b) päikesepatareidel töötav telefonilaadija, c) metalliotsijaga töötamine, d) mikrofoni töö ja e) kõlari töö.

Lahendus

a) Kuna välgu hetkel tekib lühiajaliselt suure tugevusega elektrivool, siis tekib korraks ka tugev magnetväli. Korraks tekkiv ja siis uuesti kaduv, järelikult ka kiiresti muutuv magnetväli genereerib juhtides induktsioonivoolu. Järelikult võib induktsioonivool jõuda ka elektriseadmetesse, põhjustades nende rikkeid.
b) Kuna vool saadakse päikeseenergial töötavast vooluallikast, ei ole tegu induktsioonivooluga.
c) Metalliotsijas on elektromagnet, mis metallitükile lähenedes tekitab metalli sisse induktsioonivoolu, millega kaasneb magnetvälja teke. Tekkinud magnetväli omakorda genereerib induktsioonivoolu metalliotsija mähisesse, mis annabki teada metalli leidmisest.
d) Dünaamilises mikrofonis paneb hääle rõhk mähise magnetite suhtes võnkuma ja see tekitab mähises induktsioonivoolu, mis muudetakse edasi võimendatavaks või salvestatavaks signaaliks.
e) Kõlari mähises muutub voolutugevus vastavalt helile, voolutugevuse muutumisel muutub magnetväli ja seega ka magnetjõud ning mähis võngub magneti suhtes. Tegu ei ole induktsioonivooluga.

Induktsioonivool ei pruugi tekkida ainult mähisesse, vaid ka metallitükki, mille pinna suhtes magnetväli muutub. Et vool ei ole juhtmes, vaid metallitükis, nimetatakse sellist voolu pöörisvooluks. Kuna elektrivoolul on soojuslik toime, kuumeneb metall induktsioonivoolu tõttu. Nii on võimalik sulatada metalle või kasutada induktsioonivoolu näiteks metalli mikropragude kindlaks tegemisel. See on võimalik, sest mida paksem on metall, seda tugevam on sinna tekkinud pöörisvool ja suurem soojuslik toime. Kui metallil on praod sees, on efekt väiksem, sest koosneks justkui väiksematest metallitükkidest.

Induktsioonpliit
Joonis 2.31. Induktsioonpliidile asetatud keedupott.

Söögivalmistamisel kasutatakse lisaks gaasi- ja elektripliidile induktsioonpliiti. Nimetus annab mõista, et pliit töötab induktsioonivoolu põhimõttel (joonis 2.31). Pliidi plaat koosneb lamedast mähisest, kuhu tekitatakse 2-4 kHz sagedusega vahelduvvool. Mähise ümber
tekib omakorda sama sagedusega muutuv magnetväli. Muutuv magnetväli indutseerib nüüd juba poti põhja pöörisvoolu, mis põhjustab poti kuumenemise.

Et induktsioon oleks suurema kasuteguriga, peab pott olema paksema ja ferromagneetikust põhjaga. Pliit ise elektrivoolu toimel ei kuumene, kuumenevad vaid potid-pannid, mistõttu on tegu küllaltki säästliku köögipliidiga.

Kui uurida joonisel 2.31 kujutatud induktsioonivoolu tekkimist, siis on näha, et pott ei peagi olema otseses kokkupuutes mähisega. Induktsioonivoolu saab genereerida ka väikesel distantsil. Nimetatud nähtust kasutatakse juhtmevabal akude laadimisel, lihtsamal kujul näiteks elektrihambaharja laadijates.

Ülesanded
Metallist kuup kukub homogeensesse magnetvälja (joon 2.32). Milline kuubi külg laadub positiivselt jamilline negatiivselt?
Loe läbi näidisülesandes toodud induktsioonivoolu tekkimise juhud ja paku, millise katsega Faraday kolmest katsest antud näide sarnaneb. Selgita vastust.
Võrdle erinevate pliiditüüpide – gaasi-, induktsioon- ja elektripliidi – eri aspekte (hind, ökonoomsus, ohutus, kokakunst).
Additional materialsAdditional tasks
Faraday induktsiooniseadus
Faraday induktsiooniseadus

Eelmises peatükis käsitlesime mitmeid induktsioonivoolu tekkimise võimalusi ja märkasime, et kõikides katsetes või nähtustes, kus tekkis induktsioonivool, muutus magnetväli mähise või metalli pinna suhtes. Selles peatükis kirjeldame elektromagnetilise induktsiooni nähtust matemaatiliselt.

Vaatleme kõigepealt magnetvälja jõujoonte asetust mähisekeeru suhtes (joonis 2.33).

Joonis 2.33. Juhtmekeerd magnetväljas.

Magnetväli püsimagneti läheduses on mittehomogeenne, seega kui viia mähisekeerd magnetist eemale, väheneb jõujoonte hulk läbi mähise keeru. Ilmselt oleks mähise keerdu läbivate magnetvälja jõujoonte arv väiksem ka siis, kui mähise keerd oleks väiksema diameetriga.

Füüsikaline suurus, mis kirjeldab magnetvälja jõujoonte hulka läbi mähise keeru, on magnetvoog. Kui mähise keeru pinda läbib suurem arv jõujooni, on magnetvoog suurem, kui neid on vähem, siis on magnetvoog väiksem. Magnetvoogu on lihtne matemaatiliselt väljendada, kui magnetväli on homogeenne ja -vektori suund on risti mähise keeru tasandiga. Sel korral saab magnetvoogu arvutada valemiga

Tõepoolest, selline valem ütleb, et mida suurem on magnetinduktsioon ja mida suurem on mähisekeeruga piiratud pinnapindala , seda suurem on magnetvoog.

Magnetvoo tähiseks on kreeka tähestiku täht  (suur fii) ja ühik 1Wb (veeber) saksa teadlase Wilhelm Weberi (1804–1891) auks, kes konstrueeris koos Carl Friedrich Gaussiga maailma esimese telegraafi.

Magnetvoo ühik 1Wb=1T1m2.

Joonisel 2.34 on kujutatud olukorda, kus mähise keeru tasand on jõujoontega paralleelne. Näeme, et sellisel juhul jõujooned mähise keerdu ei läbi ja seega magnetvoog on .

Joonis 2.34. Mähise keerd magnetväljas. Mähise keeru tasand on magnetvälja jõujoontega paralleelne.

Kui mähise keerd on jõujoonte suhtes mingi nurga all, on magnetvoog läbi mähise maksimaalsest väiksem, aga siiski nullist erinev. Mähise orientatsiooni määramiseks kasutatakse nurka  mähise pinnanormaali (pinnaga risti olev sirge) ja magnetvälja jõujoonte vahel (vt joonis 2.35).

Joonis 2.35. Mähise keerd magnetväljas.

Kui mähise pind on jõujoontega paralleelne, on nurk . Eespool nägime, et sel korral on magnetvoog läbi mähise keeru võrdne nulliga. Kui mähise pind on magnetvälja jõujoontega risti, siis nurk . Eespool nägime, et sel korral on magnetvoog läbi mähise keeru maksimaalne.

Sellist nurgasõltuvust kirjeldab koosinusfunktsioon, sest ja . Selgub, et magnetvoo valemi mähise igasuguste orientatsioonide korral saabki avaldada kui

1. näidisülesanne

Kui suur on maksimaalne magnetvoog eelmises peatükis esitatud 1. katses kasutatud katsevahendite korral? Mähise pindala on 3cm2 ja magneti tugevus on 0,1T.

Lahendus

Magnetvoog on maksimaalne, kui mähis on magnetvälja jõujoontega risti. Magneti pooluse läheduses magnetväli ei ole homogeenne, aga uurides püsimagnetite jõujoonte struktuuri, on selge, et mähise tasandi pinnanormaal peaks olema paralleelne magnetvälja jõujoontega ja mähis peaks paiknema magnetile võimalikult lähedal. Eeldades, et ülesandes antud magneti magnetinduktsioon on mõõdetud magneti pooluse vahetus läheduses, saame kirjutada

Tegu on üsna väikese magnetvooga. Nii tekkis katses ka üsna nõrk induktsioonivool, mille mõõtmiseks tuli kasutada milliampermeetrit.

Faraday katsete juures märkasime, et katsetes tekkis tugevam vool, kui magnetväli muutus kiiremini. Kasutades magnetvoo mõistet, võime väita, et mida kiiremini muutub mähist läbiv magnetvoog, seda suurem on mähise otstele tekkinud potentsiaalide erinevus ehk pinge ja seda tugevam on tekkinud induktsioonivool.

2. näidisülesanne

Miks ei pruugi magnetribaga hotelli uksekaart hotellitoa ukselukku avada, kui kaarti liiga kiiresti anduri suhtes liigutada?

Lahendus

Ukselukk avaneb, kui liigutada magnetribaga kaarti ukse sees oleva mähise suhtes. Selle tagajärjel tekib mähisesse induktsioonivool, mille tugevuse ajasõltuvus annab edasi luku avamiseks vajaliku koodi. Kui kaarti liiga ruttu või liiga aeglaselt mähise suhtes liigutada, võib induktsioonivool olla n-ö vale tugevusega ja uks ei avane.

Teine põhjus võib olla see, et uksekaart on kokku puutunud mõne muu eseme (näiteks telefoni või külmkapimagneti) magnetväljaga ja see on rikkunud kaardile omase magnetvälja. N-ö vale tugevuse ja ruumilise kujuga magnetväli genereerib mähisesse ukse jaoks tundmatu induktsioonivoolu, järelikult ka vale koodi ja uks ei avane.

Michael Faraday kasutas induktsiooniseaduse sõnastamisel pinge asemel elektromotoorjõu mõistet, sest induktsioonivoolu genereerimine on seotud mehaanilise liikumisega. Nii tingib suurema jõu kasutamine tugevama elektrivoolu, nagu toimub näiteks hüdroelektrijaamas. Tegelikult pole elektromotoorjõu korral tegemist jõuga.

Induktsiooni elektromotoorjõud (suur kumer ) on arvuliselt võrdne mähise otstele genereeritud potentsiaalide erinevusega. Seega on elektromotoorjõul ja pingel sama ühik 1V ja mõlemat saab mõõta voltmeetriga. Elektromotoorjõud erineb pingest põhjustaja poolest – elektromotoorjõud on seotud elektrivälja genereerimiseks tehtava tööga, näiteks mehaanilise tööga, aga pinge elektrivälja poolt tehtava tööga.

Esitame Faraday induktsiooniseaduse kujul

tähistab magnetvoo muutumist:

Kui ΔΦ>0 siis magnetvoog kasvab, kui ΔΦ<0, siis magnetvoog kahaneb. on muutuseks kulunud ajavahemik.

Mida suurem on magnetvoo muut ja mida väiksema ajavahemiku jooksul muutus toimub, st mida suurem on magnetvoo muutumise kiirus, seda suurem on induktsiooni elektromotoorjõud.

Kui mähises on arv keerde, siis ka genereeritud elektromotoorjõud on -kordne, sest keerud on justkui jadamisi ühendatud vooluallikad.

Miinusmärk jagatise ees näitab tekkinud elektromotoorjõu väärtust. on vastupidine toimunud muutusele – kui magnetvoog kasvab, on negatiivne ja voolusuund on samuti negatiivne. Kui magnetvoog kahaneb, on elektromotoorjõud positiivne.

Katse mündi ja magnetiga

Katseks läheb vaja tugevamat magnetit ja münti, mis ei sisalda ferromagneetikut, st ei jää ise magneti külge. Katses tuleb laual lebavale mündile asetada magnet (joonis 2.36) ja seejärel tõmmata magnetit järsult ülespoole. Münt tuleb magnetiga kaasa ja alles siis kukub lahti. Kuidas nähtust seletada?

Magneti äratõmbamisel indutseerisime mündi sisse pöörisvoolu. Pöörisvoolu suund on selline, et münti tekib magnetväli, mis on magneti omaga samasuunaline ning münt ja magnet tõmbuvad. Münt ei püsi magneti küljes, sest mündis esineb elektritakistus ja pöörisvoolu energia muundub soojusenergiaks. Kui sarnast katset teha mündi asemel ülijuhiga, siis ülijuht justkui kleepub magneti külge ja jääbki sinna.

Eelmises katses märkasime, et mündis indutseeritud elektrivoolu magnetvälja suund oli selline, et magnet ja münt tõmbusid. Indutseeritud voolu suuna määramise reegli sõnastas Eestis sündinud ja Tartu ülikoolis õppinud baltisakslane Emil Lenz (1804–1865).

Sõnastame Lenzi reegli: magnetvoo muutusel indutseeritud elektrivoolu suund on selline, et tekkinud magnetväli takistab tekkinud muutust. Kui tahame magnetit mähisest või metallist eemaldada, siis induktsioonivoolu tõttu tekkinud magnetväli takistab seda (münt ja magnet tõmbusid). Kui lähendame näiteks magnetit mähisele, siis induktsioonivoolu suund on selline, et tekkinud magnetväli tõukab neid üksteisest eemale.

Lenzi reegliga määratud induktsioonivoolu toimega on seotud mitmed tehnilised rakendused, näiteks ülikiired maglev-rongid (ingl magnetic levitation) Hiinas ja Jaapanis või kiirrongide pidurdussüsteemid.

Elektrikitarr

Esimene tööstuslikuks tootmiseks mõeldud elektrikitarr disainiti aastal 1931 ja esimene partii elektrikitarre valmis aastal 1932. Nii toonased kui ka tänapäevased elektrikitarrid töötavad samal põhimõttel – elektromagnetilisel induktsioonil ja tekkinud elektrisignaali võimendamisel.

Joonis 2.37. Elektrikitarri tööpõhimõte.

Uurime jooniselt 2.37, milline näeb välja elektrikitarri helipea. Helipea koosneb poolist, mille sees on püsimagnet. Helipea kohal on ferromagneetikust kitarrikeel, mis püsimagneti toimel magneetub. Pool on ühendatud võimendiga.

Kui kitarrikeel on paigal, läbib pooli mähist püsiv magnetvoog, mis ajas ei muutu. Seega ei teki mähisesse elektrivoolu. Kui tõmmata keel võnkuma, muutub sama sagedusega ka pooli südamikku läbiv magnetvoog ja mähisesse indutseeritakse vahelduv elektrivool, mida võimendatakse ja
muudetakse helisignaaliks.

Kitarri heli, näiteks kõrgust, tugevust ja tämbrit saab mõjutada mitmel viisil:

a) heli kõrgus sõltub keele pikkusest ja seetõttu ka võnkumise sagedusest – mida kiiremini magnetvoog muutub, seda tugevam vool (kõrgem heli) genereeritakse;
b) heli kõrgust ja tugevust mõjutab kitarrikeele läbimõõt, sest jämedam keel tekitab tugevama magnetvälja ja seega magnetinduktsiooni B väärtuse; jämedam keel võngub ühtlasi ka väiksema sagedusega; c) kitarrile lisatakse mitu helipead (tavaliselt 2-3), mis annavad tämbrile sügavust.

Tänapäeva tehnika lubab kitarridega tekitada kõikvõimalikke heliefekte, aga põhilise osa moodustavad ikkagi keeled, helipea ja võimendi.

Ülesanded
a) Kui suure pinge suudame genereerida katses magneti ja mähisega (vt katse 1)? Magneti tugevus 0,1T, mähise keeru pindala on 3cm2, mähises on keerdu ja magneti saab ära tõmmata mähise seest sekundiga selliselt, et magnetvoog muutub maksimaalsest nulliks. b) Millise mõõtmispiirkonnaga voltmeetrit tuleks katses kasutada?
Elektrigeneraatorid töötavad elektromagnetilise induktsiooni põhimõttel. a) Kui suur peab olema magnetvoo muut, et genereerida pinget väärtusega 2000V? Magnetvoog muutub nullist maksimaalseks 0,05 sekundi jookusul ja mähise keerdude arv on b) Hinda, kas tegu on suure või väikese magnetvoo muutusega.
Miks tuleb katses mündi ja magnetiga magnetit võimalikult kiiresti ära tõmmata?
Uuri internetist maglev-rongide kohta. Mille poolest need erinevad elektrirongidest? Kas Eestisse saaks sellist rongiliini ehitada?
Additional materialsAdditional tasks
Generaator
Generaator

Kogesime et, elektrimootorit ehitada on üsna lihtne, vaja läheb püsimagnetit, mähist ja vooluallikat. Elektrivool tekitab mähise ümber magnetvälja ja magnetjõudude tõttu hakkab mähis magneti suhtes pöörlema. Lihtsaima elektrigeneraatori saame ehitada samade vahenditega, kui eemaldame süsteemist vooluallika. Kui paneme rootori magneti suhtes pöörlema, tekib vooluallikast vabanenud klemmidele pinge.

Elektrimootoris tekitatakse elektrivoolu abil magnetväli. Generaatoris toimub vastupidine protsess – magnetvälja abil tekitatakse elektrivool. Nii on Michael Faraday avastus – elektromagnetiline induktsioon – aluseks valdavale osale tänapäeval tarbitava elektrienergia tootmisele, kus turbiine ja nende külge ühendatud elektrigeneraatoreid ajavad ringi tuul, vesi, veeaur, tõusud-mõõnad või hoovused. Erandiks on siin päikesepatareid ja vesinikelemendid.

Näidisülesanne

Kaarel soovis ehitada minigeneraatorit (dünamot). Tal oli kaks meetrit mähisetraati ja kaks 0,1T magnetit. Kas ehitatud generaatoriga saab LED-lambi põlema panna, kui on teada, et LED-lamp vajab u vooluallikat?

Lahendus

LED-lamp põleb, kui minigeneraatori tekitatud elektromotoorjõud  on vähemalt . Tekitatud elektromotoorjõu hindamiseks peame teadma magnetvoo muutumise kiirust. Seega on meil vaja arvutada magnetvoog läbi minigeneraatori mähise ja hinnata, kui kiiresti mähist või magnetit saab pöörlema panna.

Joonis 2.38. Mähis magneti läheduses.

Magnetvoo tekitamiseks on kasutada kaks magnetit. Mähisetraadist on võimalik konstrueerida liugkontaktidega pöörleva mähise süsteem.

Mähise pindala arvutamiseks eeldame, et Kaarel keris traadist keerdu, ühe keeru ümbermõõt oli 20cm. Mähise pindala ja ümbermõõt . Avaldades viimasest raadiuse ja asendades selle pindala valemisse, saame

Seega

Kui mähis pöörleb, siis magnetvoog läbi mähise on vaheldumisi null ja teatud maksimaalne väärtus (joonis 2.38). Nii saame magnetvoo muutumise suuruse ühe magneti kasutamisel arvutada, kui

Kui magneteid on kaks, saame

Eeldame, et mähis tegi viis pööret sekundis, ühe pöörde seega sekundiga. Jooniselt 2.37 on näha, et magnetvoog muutub -st maksimaalseks veerandpöördega, seega

Nii saame elektromotoorjõuks kahe magneti kasutamisel:

Kuna magnetvoog kord kasvab, kord väheneb mähise suhtes, siis elektromotoorjõud muutub negatiivsest positiivseks ja vastupidi ning seetõttu muutub pidevalt ka voolu suund. Seega LED-lamp hakkab põlema, aga vilkudes, sest 1) pinge väärtus koguaeg muutub ja 2) LED-lamp töötab vaid ühe pinge polaarsuse korral.

Ülesanded
Internetis pakutakse LED-lampidega taskulampe, mille akut saab laadida lampi intensiivselt raputades. Selgita, millistest komponentidest võiks selline laadimissüsteem koosneda.
Generaatori mähis ei saa olla liialt suure massiga. Suure elektromotoorjõu saamiseks tuleb valida optimaalne mähise keerdude arv ja pindala. Kas tuleks eelistada väiksemat keerdude arvu ja suuremat pindala või vastupidi – suuremat keerdude arvu ja väiksemat pindala?
Uurige internetist, kui suuri elektrigeneraatoreid kasutatakse elektrijaamades ja kui suurt elektromotoorjõudu (pinget) generaatorid tekitavad.
Additional materialsAdditional tasks
Magnetvälja energia
Magnetvälja energia
Joonis 2.39. Mähis ja hõõglamp lihtsas vooluringis.

Ühendame mähise vooluringi, mis koosneb lülitist, vooluallikast ja hõõglambist (joonis 2.39).

Kui nüüd vooluring sulgeda, süttib lamp põlema mõningase viitega.

Kui vool välja lülitada, sähvatab lamp korraks heledalt. Ilma mähiseta vooluringis sellist nähtust ei esine. Viivitus nii sisse kui ka välja lülitamisel on seotud mähise omadusega endasse magnetvälja energiat salvestada. See on seotud ka elektromagnetilise induktsiooni nähtusega.

Kui vooluring sulgeda, hakkab voolutugevus vooluringis kasvama. Mähisesse tekib muutuv (kasvav) elektrivool ning mähise ümber tekib muutuv (kasvav) magnetväli. Vastavalt Faraday seadusele ja Lenzi reeglile tekib seetõttu mähise otstele elektromotoorjõud, mis on vastupidine elektrivoolu tekitava pingega ja mis seega aeglustab voolu kasvu. Ja vastupidi – kui lülitada elektrivool välja, siis mähisest kaob kiiresti ka magnetväli. See muutus tekitab mähise otstele elektromotoorjõu, mis on samapidine vooluringis olnud vooluallika pingega. Mähis käitub vooluallikana, mis püüab elektrivoolu säilitada. Selline elektromotoorjõud mähise otstel tekib mähise magnetvälja energia arvelt. Kuna sisse- ja väljalülitamisel genereerib mähises muutuv magnetvoog mähisesse endasse induktsiooni elektromotoorjõu, siis nimetatakse sellist nähtust eneseinduktsiooniks ja vastavat mähist induktiivpooliks.

Eneseinduktsiooni nähtus on mõneti sarnane inertsiga mehaanikas – alguses ei saa vedama ja pärast ei saa (elektrivool) pidama. Suure induktiivsusega pool on nagu suure massiga auto, mida üritame paigalt tõugata, ainult tõukamise asemel on pinge ja massi asemel keerdude arv. Mida rohkem keerde, seda suurem on induktiivpooli induktiivsus – omadus, mis iseloomustab induktiivpooli mõju voolu kasvule või sumbumisele. Mida suurem induktiivsus, seda suurem on induktiivpooli „inertsus“ elektrivoolu muutuste suhtes.

Kuna sisse- ja väljalülitamisel on magnetvoo muutus induktiivpoolis väga kiire, tekib korraks märkimisväärne elektromotoorjõud ja selletõttu ka tugev elektriväli, mis võib lõppeda lüliti klemmide vahelise sädelahendusega. Kui lisada mähisesse keerde ja sisse raudsüdamik, on eneseinduktsioon veelgi tugevam ja sädelahendus 100% kindel. Osade bensiinimootorite süütesüsteem töötab just sellisel põhimõttel.

Näidisülesanne

Kirjelda, mis juhtub, kui lasta kondensaatoril tühjeneda läbi induktiivpooli.

Lahendus

Vaatame joonist 2.40a, kus laetud kondensaatoriga on ühendatud mähis. Laetud kondensaator käitub vooluallikana, mis tühjenedes tekitab elektrivoolu läbi induktiivpooli mähise (joonis 2.40b). Mähis omakorda salvestab energia magnetvälja ja käitub vooluallikana, laadides omakorda kondensaatorit esialgsele vastupidiselt (joonis 2.40c). Nii on kondensaatori tühjenemisel voolusuund vastupidine. Joonistel 2.40d ja 2.40e protsess kordub.

Nii oleme saanud vooluringi, kus elektrivool võngub edasi-tagasi ja kus elektrivälja energia muundub perioodiliselt magnetvälja energiaks ja vastupidi, kuni eraldub juhtide elektritakistuse tõttu soojusena.

Joonis 2.40. Mähise ja kondensaatori võnkering.

Nagu näidisülesandest võib välja lugeda, oleme saanud elektromagnetilise võnkeringi ja kirjeldatud võnkumine on aluseks raadiolainete genereerimisele ja vastuvõtmisele.

Ülesanded
Joonisel 2.41 on kujutatud kahe vooluringi voolutugevuse ajasõltuvus. Mõlemas vooluringis on samad komponendid: tarviti, lüliti, induktiivpool ja vooluallikas, aga induktiivpoolid on erineva induktiivsusega.a) Kummal juhul (1 või 2) on induktiivpoolis rohkem keerde? Põhjenda.b) Vool lülitati välja. Visanda samasse koordinaatteljestikku graafikud voolutugevuse muutuse kohta mõlema vooluringi jaoks.c) Visanda samale teljestikule graafik, mis kirjeldab voolu sisse ja välja lülitamist vooluringis, kus on lisaks suure induktiivsusega induktiivpoolile ka takisti.
Klaara kasutab laadimiseks juhet, mis on kokku keritud (joonis 2.42). a) Kas keritud juhet võib lugeda induktiivpooliks? Selgita vastust.b) Kas selliselt keritud juhe võib mõjutada telefoni laadimise kiirust? Põhjenda.
Additional materialsAdditional tasks
Kordame üle!

2.1. Püsimagnet

Püsimagneti piirkondi, kus magnetväli on kõige tugevam, nimetatakse magneti poolusteks. Poolused esinevad paari kaupa (N ja S) ja neid võib ühel püsimagnetil olla rohkem kui üks paar.

Magnetvälja jõujooned on kinnised jooned, mille suund on valitud kokkuleppeliselt – jõujooned väljuvad magnetiliselt põhjapooluselt ja suubuvad magnetilisele lõunapoolusele.

Püsimagneti magnetvälja seostatakse elektronide liikumisega, täpsemalt elektroni spinniga. Materjalil on väljapoole ulatuv magnetväli vaid siis, kui mingi suunaga spinnid on ülekaalus.

Ferromagneetikud on materjalid, mis on püsimagnetid või magneetuvad püsimagneti toimel. Toime kestvuse järgi on lühiajalised magnetid nõrgad ja pikemaajalised tugevad ferromagneetikud.


2.2. Vooluga juhtme magnetväli

Vooluga juhet ümbritseb magnetväli. Magnetvälja jõujoonte suunda määratakse parema käe reegli abil: kui parema käe pöial näitab voolu suunda, siis rusikasse surutud näpud näitavad magnetvälja suunda.

Solenoidi magnetväli on tugevam kui üksikul sirgjuhtmel, sest selles liituvad solenoidi iga keeru magnetväljad.

Tugevama elektromagneti saame, kui

a) suurendame mähise keerdude tihedust;
b) suurendame voolutugevust;
c) lisame raudsüdamiku.


2.3. Magnetinduktsioon ja vooluga juhtmele mõjuv magnetjõud

Magnetinduktsioon on magnetvälja tugevust kirjeldav füüsikaline suurus.

Magnetinduktsiooni tähis on ja ühik (tesla).

Magnetinduktsioon on vektoriaalne suurus ja selle kokkuleppeline suund on N-pooluselt S-poolusele.

-vektor – magnetinduktsiooni vektor.

Magnetvälja asetatud vooluga juhtmele mõjub magnetjõud ja magnetjõu suunda määratakse vasaku käe reegliga: kui vasaku käe väljasirutatud näpud näitavad voolu suunda ja magnetvälja jõujooned lähevad peopessa, siis juhtmele mõjuva jõu suunda näitab väljasirutatud pöial.

– vooluga juhtmele mõjuv magnetjõud
– magnetinduktsioon
– voolutugevus juhtmes
– magnetväljas paikneva juhtmelõigu pikkus
 – nurk voolu suuna ja magnetvälja suuna vahel


2.4. Elektrimootor

Alalisvoolu mootor koosneb a) rootorist – teljel pöörlev mähis või mähiste süsteem, b) staatorist – fikseeritud magnetvälja allikas, kas püsi- või elektromagnetid.

Töö põhineb sellel, et vooluga mähise ehk rootori magnetväli on vastastikmõjus välise magnetvälja ehk staatoriga. Mootori pöörlemissuund on seletatav vasaku käe reegliga.


2.5. Magnetjõud kahe vooluga juhtme vahel. Ampère’i seadus

Kaks vooluga juhet mõjutavad teineteist magnetjõuga, kuna mõlemat juhet ümbritseb magnetväli. Samasuunalise vooluga paralleelsed juhtmed tõmbuvad, vastassuunalise vooluga paralleelsed juhtmed tõukuvad.

Ampère’i seadus (kehtib vaakumis):


ja – voolutugevused juhtmetes
– juhtmete pikkus
– juhtmetevaheline kaugus



2.6. Magnetvälja mõju liikuvale laetud osakesele. Lorentzi jõud

Lorentzi jõud – magnetväljas liikuvale laetud osakesele mõjuv jõud.


– Lorentzi jõud
– osakese laeng
– osakese kiirus
 – nurk voolusuuna ja magnetvälja jõujoonte vahel

Positiivse laenguga osakesele mõjuva Lorentzi jõu suunda määratakse vasaku käe reegli abil.

Magnetväljaga saab muuta laetud osakeste trajektoori. Näiteks Maa magnetväli muudab Päikeselt kiirguvate laetud osakeste – prootonite, heeliumi tuumade ja elektronide – trajektoori.


2.7. Elektrivoolu genereerimine

Induktsioonivool – elektrivool, mis on genereeritud muutuva magnetväljaga.

Juhtmes tekib induktsioonivool, a) kui liigutame juhet magneti või elektromagneti suhtes (magnetit või elektromagnetit juhtme suhtes); b) kui katkestame või lülitame sisse elektrivoolu naaberjuhtmes.

Induktsioonivool võib tekkida nii vooluringi, mähisesse kui ka metallkehasse.

Pöörisvool on metallkehasse tekkinud induktsioonivool.

Elektromagnetiline induktsioon – induktsioonivoolu genereerimine muutuva magnetvälja abil.

Elektromagnetilise induktsiooni rakendused on näiteks elektrigeneraator, induktsioonpliit, magnetribaga uksekaart ja juhtmevaba laadimine.


2.8. Faraday induktsiooniseadus
Magnetvoog läbi rõnga

Magnetvoog on füüsikaline suurus, mis kirjeldab magnetvälja jõujoonte hulka läbi mähise keeru pinna. Kui magnetvoog ehk jõujoonte hulk mähise pinna suhtes muutub, tekib mähisesse elektrivool.

– magnetvoog
– magnetinduktsioon
– mähise keeru pinna pindala
– nurk mähise pinna normaali ja -vektori vahel

Induktsiooni elektromotoorjõud on arvuliselt võrdne mähise otstele genereeritud potentsiaalide erinevusega.

Faraday induktsiooniseadus:

– induktsiooni elektromotoorjõud

– mähise keerdude arv

 – magnetvoo muutus

– ajavahemik, mille vältel magnetvoo muutus toimus

Lenzi reegel: magnetvoo muutusel indutseeritud elektrivoolu suund on selline, et tekkinud magnetväli takistab tekkinud muutust.


2.9. Generaator

Elektrigeneraator koosneb püsi- või elektromagnetitest ja mähisest, mis pannakse välise mehaanilise jõu mõjul üksteise suhtes pöörlema.

Generaatoris tekib mähisesse elektrivool magnetvoo muutumisel mähise pinna suhtes.

Genereeritud pinge sõltub võrdeliselt magnetinduktsioonist, mähise pinna pindalast ja mähise keerdude arvust ning pöördvõrdeliselt magnetvoo muutumise ajast.


2.10. Magnetvälja energia

Eneseinduktsioon on nähtus, kus voolu sisse- ja väljalülitamisel genereerib mähise
suhtes muutuv magnetvoog mähisesse endasse induktsiooni elektromotoorjõu.

Induktsiooni elektromotoorjõud mähise otstel tekib mähise magnetvälja energia arvelt.

Induktiivpool on vooluringis paiknev mähis. Mida rohkem on mähises keerde, seda suurem on selle induktiivsus – omadus, mis iseloomustab induktiivpooli mõju voolu kasvule või sumbumisele.

Elektromagnetilises võnkeringis on induktiivpool ja kondensaator. Võnkumine käivitub, kui kondensaator laetakse. Kondensaator tühjeneb läbi induktiivpooli mähise, mis eneseinduktsiooni tõttu käitub vooluallikana, põhjustades kondensaatori laadumise. Nüüd on kondensaatori polaarsus esialgsega vastupidine ja tühjenemisel tekkinud voolusuund samuti vastupidine. Selline elektrivoolu võnkumine sumbub aja jooksul elektrilise takistuse tõttu.