Veeauruga täidetud kolb tõmbab jahutamise korral enda sisse vett.
Vahendid:
- Üks väike (100ml) ja üks suur (400ml) katseklaas
- Üks põleti ja statiiv
- Keedukivid ja toiduvärv
Protseduur:
1. Vala suuremasse katseklaasi umbes 110ml vett, paar tilka toiduvärvi ning paar keedukivi.
2. Aseta väike katseklaas pahupidiselt suuremasse (vt Joonis). Kuumuta katseklaasis olevat vedelikku kuni keemiseni.
3. Lase veel vähemalt ühe minuti jagu keeda, veendudes, et väike katseklaas ümber ei kuku.
4. Võta katseklaasid leegilt ära ning lase neil toatemperatuurini jahtuda. Jälgi, mis juhtub veetasemega väikses katseklaasis.
Selgitus Keemise käigus läheb vesi oma vedelalt olekult üle gaasilisse olekusse. See veeaur tekib ka tagurpidise katseklaasi sisse, asendades nii selle katseklaasi all olevat vett. Mida kauem me veel keeda laseme, seda suurem osa vett asendub veeauruga. Jahtumisprotsess sunnib selle veeauru kondenseeruma ning uuesti veeks muutuma, vähendades nii väiksema katseklaasi sees olevat rõhku. Niisiis lükkab atmosfääri kõrgem rõhk vett väiksemas katseklaasis ülespoole. Lastes paaril külma vee tilgal tagurpidisele katseklaasile kukkuda, kiireneb jahtumisprotsess ning seega ka vee kerkimine katseklaasis.