Veeauruga täidetud kolb tõmbab jahtumisel enda sisse vett.
Vahendid:
- Üks katseklaas ja katseklaasi hoidja
- Üks suur mensuur (400ml) või muu veeanum
- Üks alkoholipõleti
- Toiduvärv
Protseduur:
1. Täida suur mensuur külma vee ja toiduvärviga.
2. Aseta katseklaasi veidike (umbes 3ml) vett ja lase sel keema minna (Joonis A).
3. Pärast vee tugevat keemist ca 10 sekundi jooksul pööra katseklaas kiiresti ümber ja aseta koheselt värvilisse vette (veendudes, et katseklaasi suu jääb vee alla; Joonis B).
Selgitus Enne kuumutamist oli katseklaasis veidi vett ja palju õhku. Vee keemise käigus tekkis veeaur, lükates katseklaasist õhku välja (vee tugev keemine). Pärast katseklaasi ümber pööramist värvilises vees valgus katseklaasis olev kuum vesi suurde anumasse. Selle käigus jahtus katseklaas aeglaselt, põhjustdes veeauru kondenseerumist. Nii vähenes katseklaasi sees olev rõhk, mistõttu väline atmosfääri rõhk surus värvilist vett katseklaasis ülespoole. See nähtus on tuntud ka igapäevaelust, näiteks vee või supi keetmisel hästi istuva kaanega potis. Püüdes pärast poti jahtumist kaant kergitada ei taha see kohe üldse poti küljest lahti tulla.
Teisi sarnaseid katseid: Võluväel kerkiv vesi (I) ja Purskkaev pudelis.