Veeauruga täidetud suletud kanister vajub jahtumisel õhurõhu toimel lössi.
Vahendid:
- Üks tühi 4-5 liitrine kanister või muu plekkanum, mille saab õhukindlalt sulgeda
- Kuumutusplaat või põleti ja statiiv
Protseduur:
1. Vala kanistrisse umbes 20ml vett (piisavalt, et katta anuma põhi) ja kuumuta anumat kuumutusplaadi või põleti kohal.
2. Lase veel umbes kaks minutit tugevalt keeda (näha on kanistrist väljuv veeaur).
3. Võta keeva veega anum tulelt ära (ära oma sõrmi põleta!) ning sulge see koheselt õhutihedalt korgiga.
4. Lase anumal püstiselt laual seista ning toatemperatuurini jahtuda. Kiirema tulemuse saamiseks jahuta anumat külma veega niisutatud rätikuga.
Selgitus Enne kuumutamist täitis anumat vesi ja õhk. Vee keemisel muutus vee olek vedelast gaasilisse (veeaur). Veeaur lükkas kanistris oleva õhu anumast välja. Kanistri sulgemisel õhutiheda korgiga takistasime õhu liikumist tagasi kanistrisse. Jahutamine põhjustas vee kondenseerumise tagasi veeks. Kogu kanistri ruumi hõlmanud veeaur muutus nüüd vaid paariks veetilgaks, võttes enda alla palju vähem ruumi. Seetõttu langes kanistri siserõhk ning väline atmosfäärirõhk surus kanistri kokku. Kanistri väliskülgedele mõjuv kogujõud on kanistri kogupindala (cm2) korrutis 1 kilogrammiga.