Veeauruga täidetud kolb tõmbab jahtumisel vett enda sisse. Kui vesi peab sisenema läbi peenikese toru, siis tekib sellest purskkaev.
Vahendid:
- Üks ümmargune või lamedapõhjaline anum (400ml) ja selle hoidja
- Klaastoru, mille ühes otsas on üheavaline tihend
- Mensuur (500ml), kummitoru, keedukivid
- Kuumutusplaat või põleti ning statiiv
Protseduur:
1. Vala anumasse umbes 30ml vett ning kuumuta seda leegi kohal.
2. Lase veel vähemalt ühe minuti keeda (Joonis A).
3. Sea anuma suu sulgemiseks valmis klaastoru, tihend ja kummitoru (Joonis B).
4. Hoia anumat selleks mõeldud tangidega, eemalda põleti ning sisesta tihendiga klaastoru anuma avausse.
5. Pööra tihendatud anum koheselt ümber ning sisesta klaastoru külge kinnitatud kummitoru mensuuris olevasse värvilisse vedelikku (Joonis C).
Selgitus Vee keetmine tekitab anumasse veeauru, mistõttu õhk surutakse anumast välja. Anuma sulgemine tihendiga takistab õhu naasemise anumasse. Anuma jahtumine pärast selle ümber pööramist põhjustab veeauru aeglase kondenseerumise ning kahanemise, tekitades anuma sisemusse madalama rõhu. Seetõttu imetakse vesi aeglaselt klaastorusse. Hetkel, mis jahe vesi jõuab anuma põhjani, hakkab anum kiiremini jahtuma ning veeaur kiiremini kondenseeruma, tekitades järsult osalise vaakumi ning põhjustades vee kiiremat ülespoole liikumist. (Mensuuris olev bromotümoolsinine ning anumas olev hape annaksid tulemuseks värvimuutuse.)