Hõljuv kirjaklamber

Kui asetada niidi otsa kinnitatud kirjaklamberi lähedusse magnet, jääb see justkui õhku rippuma.

Vahendid:

  1. Pulkmagnet, statiiv ja näpitsklamber
  2. Kirjaklamber ja niit (läbipaistev või must)

Protseduur:

Hõljuv kirjaklamber

1. Kinnita pulkmagnet näpitsklambri abil vertikaalselt statiivile ja teibi selle ette papist silt kirjaga ,,Hõljuv kirjaklamber”. (Sildi alumine äär peaks pulkmagneti servaga kohakuti asuma.)

2. Seo kirjaklamber niidi külge ja teibi niidi teine ots statiivi aluse külge nii, et klamber tänu magnetile õhus püsiks (kuid et need üksteist ei puudutaks).

3. Näita õpilastele, et klamber ei ripu niidi küljes, liigutades selleks sildi ja klambri vahelt läbi näiteks joonlaua, paberitüki vms.

4. Võta nüüd käärid ja ”lõika läbi” kirjaklambrit üleval hoidva magnetvälja jõujooned.

Millisest materjalis esemeid võib liigutada klambri ja magneti vahel ilma, et klamber alla kukuks?
Millised materjalid „lõikavad” magnetvälja jõujooned kindlasti katki?
Millised mündid magnetvälja jõujooni ei katkesta?
Mida tegid käärid tegelikult magnetvälja jõujoontega?

Selgitus Kirjaklambrit hoiavad tõepoolest üleval magnetilised jõud. Kui klambri ja magneti vahele panna metallist käärid, koondub magnetväli kääride sisse, klambri ümber olev magnetväli nõrgeneb ja see kukub alla. Materjalid, mis magnetvälja jõujooni "neelavad", on näiteks raud, nikkel ja koobalt ning neid sisaldavad esemed (sulamid). Nähtuse põhjuseks on asjaolu, et magnetilistest materjalidest (raud, nikkel, koobalt) valmistatud esemed koosnevad justkui pisikestest juhuslikult orienteeritud magnetitest. Kui need magnetid ühes suunas orienteeruvad, võib ese muutuda tugevaks magnetiks.  See tähendab ka seda, et kui asetada sellised esemed magnetvälja, koondub magnetväli nende sisse.