Millisel poolusel on külgetõmbejõud?

Vahendid:

  1. Kaks märgistustega pulkmagnetit
  2. Üks märgistusteta pulkmagnet
  3. Nöörijupp

Protseduur:

1. Seo märgistatud pulkmagneti külge nöörijupp ja lase sel horisontaalselt vasaku käe (või statiivi) küljes rippuda.

2. Liiguta parema käega selle magneti suunas teist märgistustega pulkmagnetit. Lase õpilastel näha, mida teeb esimese magneti lõuna- või põhjapoolus, kui sellele teise magneti lõuna- või põhjapoolust lähendada.

3. Asenda nüüd paremas käes olnud märgistustega magnet märgistusteta magnetiga ja küsi: „Milline poolus hakkab selle magneti suunas liikuma?“

4. Oota, kuni õpilased on küsimusele reageerinud (oodatavad vastused: ,,Me ei tea, kui sa ei ütle, millist poolust sa rippuva magneti poole liigutad“).

5. Ütle: „Kui ma ütlen, milline poolus on mu paremas käes, kas te siis oskaksite öelda, milline rippuva magneti poolus selle külge tõmbub?“

Kas on võimalik koostada seadus, mille järgi kõik magnetid käituksid?
Mida teeb rippuv magnet, kui sellele lähendad tavaline teraspulk?
Mida saab öelda teraspulga kohta, kui nii N kui ka S poolus tõmbuvad selle suunas?

Selgitus Selle katse peamine eesmärk on juhtida õpilased järelduseni, et sarnased magnetpoolused tõukuvad ja vastupidised poolused tõmbuvad. Seda nähtust mitu korda demonstreerides peaksid õpilased jõudma antud järeldusele iseseisvalt. Rippuvale magnetile magnetiseerimata teraspulga lähendamisel tõmbuvad mõlemad poolused selle suunas. See on nii, sest magnetiseerimata pulgas olevad magnetdipoolid on suvaliselt paigutunud ja nii lõuna- kui ka põhjapoolus tahavad terastoru enda poole tõmmata. Sama juhtuks ka siis, kui kasutaksime naela.