Magnetvälja jõujoonte visualiseerimine

Vahendid:

  1. Kaks pulkmagnetit (või muu kujuga magnetit)
  2. Läbipaistvast materjalist leht või klaasplaat
  3. Rauatükikesed

Protseduur:

1. Aseta pulkmagnetid grafoprojektorile nii, et vastasmärgilised poolused oleksid üksteise poole osuunatud. Pooluste vahele peaks jääma umbes 4-5 cm. Kui projektor puudub, lase õpilastel enda ümber koguneda.

2. Kata magnetid läbipaistvast materjalist lehekesega ja puista sellele rauatükikesi nii, et need asuksid pooluste läheduses (sobib ka klaasplaat või valge paberileht).

3. Pärast rauatükikeste puistamist koputa kergelt lehekesele (või klaasile või paberile).

4. Tee sama ka siis, kus üksteise poole on suuntud samasugused poolused (Joonis B).

Mida näitavad saadud joonte mustrid?
Milline näeks välja hobuseraua-kujulise magneti poolt tekitatud muster?
Milline näeks välja muster, kui magnetid oleksid asetatud paralleelselt ning nende samamärgilised poolused oleksid kohakuti? Aga siis, kui vastasmärgilised poolused oleksid kohakuti?
Kuidas näeks välja muster, kui kasutada vaid ühte pulkmagnetit?

Selgitus Rauatükikeste abil magnetvälja jõujoonte näitamiseks peab kasutama mittemagnetilisest materjalist lehte – see ei tohi sisaldada rauda, niklit või koobaltit. Grafoprojektori kasutamisel on see eelis, et selle abil saab katset näidata kogu klassile korraga. Kui katset seinale ei projitseerita, peaksid õpilased kogunema katse lähedusse. Järgmised mustrid tekivad, kui kasutada hobuseraua-kujulist magnetit ja paralleelseid pulkmagneteid: