Müstiliselt liikuv nõel

Vahendid:

  1. Lapik magnet, keskmise suurusega nõel
  2. Lai kuid madal klaasist või plastmassist kandik (vee hoidmiseks)
  3. Väike kork võik väike tükk stüroplasti

Protseduur:

1. Magnetiseeri nõel, hõõrudes magneti põhjapoolust korduvalt nõelaterast augu suunas (vt punkt 1 töös Nõelkompassi valmistamine).

2. Täida kandik veega (umbes 2 cm) ja aseta see magneti peale (sea kandik nii, et veetase püsiks horisontaalne).

3. Torka nõel läbi pooleks tehtud korgi või väikese stüroplasti tüki nii, et nõela terav ots oleks suunatud vertikaalselt alla.

4. Aseta nõel nüüd magneti põhjapooluse lähedusse ja vaatle! (Veendu, et nõelateravik hõljuks kandiku põhjast umbes 2-3 mm kõrgusel; kui see nii pole, lisa kandikusse rohkem vett).

Kuidas käitus nõel?
Mis juhtuks, kui asetada nõel magneti lõunapooluse lähedusse?
Kas nõela liikumine oleks erinev, kui oleksime sed hõõrunud magneti lõunapoolusega?
Kuidas oleks nõel käitunud sis, kui kui oleksime seda hõõrunud magneti põhjapoolusega vastupidises suunas (august terava otsa poole)?
Miks ei liigu nõel pooluste suunas sirgjooneliselt?

Selgitus Nõela hõõrumisel tugeva magneti põhjapoolusega muutub nõel magnetiks, mille teravik on põhjapoolus, tömp ots aga lõunapoolus. Pärast nõela veepinnale asetamist saab see vabalt liikuda, mistõttu kandiku alla asetatud magneti põhjapoolus tõukab seda eemale ning lõunapoolus tõmbab enda suunas. Magnetiseeritud nõel liigub tugevas magnetväljas kõverjooneliselt, järgides selle magnetvälja jõujooni. Väli on kõige tugevam just pooluste lähedal, mistõttu nõela liikumine nendes alades on kõige kiirem. Magnetiseerimata nõel liiguks lihtsalt sirgjooneliselt kõige lähemal asuva magnetpooluse suunas. Mis juhtuks nõelaga, kui veekandiku all oleks hobuseraua-kujuline magnet?