Nõelkompassi valmistamine

Vahendid:

  1. Peenike õmblusnõel, küünlajupp
  2. Tugev magnet
  3. Klaas või tops

Protseduur:

1. Hoia nõela sõrmede vahel ning hõõru seda magneti ühe poolusega ainult ühes suunas. Pärast igat liigutust liiguta magnet nõelast eemale ja lähenda uuesti silmusega otsale (Joonis A). Korda umbes 10 korda.

2. Hoia nõela horisontaalselt pöidla ja nimetissõrme vahel ning liiguta see veepinnale võimalikult lähedale ilma seda puudutamata. Lase nõelast lahti. (Kui nõel vajub põhja, hõõru seda enne vette asetamist vastu küünlapinda, muutes selle vett tõrjuvaks).

3. Kui nõel ujub, on see selgelt ühes suunas orienteeritud. Proovi seda ümber orienteerida, lähendades topsile magnetit.

Miks ei tohi nõela magneti vastu hõõrudes kasutada edasi-tagasi liigutust?
Kui hõõrume nõela magneti lõunapoolusega suunas silmus-teravik, siis milline on magnetiseeritud nõela põhjapoolus?
Milline nõela ots näitab kompassis põhja suunas?

Selgitus Nõela tuleks magnetiga hõõruda vaid ühes suunas, sest hõõrumise eesmärk on orienteerida nõela magnetilised dipoolid ühes suunas. Kui nõela edasi-tagasi hõõruda, siis sellist ühtset orientatsiooni ei teki. Kui hõõruda nõela magneti lõunapoolusega suunas silmus-teravik, muutub teravik põhjapooluseks ning seega näitab see põhja suunda. See pole nii seetõttu, et „põhja“ suund tõmbuks „põhja“ suuna poole – see on nii seetõttu, et Maa geograafiline põhjapoolus on selle magnetiline lõunapoolus. Teine viis nõelkompassi horisontaalselt asetada on riputada see klaaspurgi sisse, kinnitades niidi teise otsa purgisuule paigaldatud klaas- või puupulga külge. Nõela võib ka veepinnale asetatud lameda korgist ketta peale ujuma panna.