Vahendid:
- 2 pesulõksu
- Alus
- Üks alkoholipõleti
- Vahatamata pabertops
Protseduur:
1. Kui pabertopse pole, võib anuma valmistada paberkaardist (murra neli serva püsti ja kinnita need kirjaklambrite abil).
2. Täida tops pooles ulatuses veega ja aseta see alusele või kasuta kahte pesulõksu, et topsi leegi kohal hoida (vaata joonist).
3. Süüta alkoholipõleti või küünal ning kuumuta vett kuni keemiseni.
Selgitus Leegi soojus neeldub topsis olevas vees ning läheb vee temperatuuri tõstmiseks toatemperatuurilt kuni keemistemperatuurini (ehk 1000C). Sellel temperatuuril läheb soojust vaja selleks, et vett aurustada. Vee temperatuur jääb 1000C juurde ja ka topsis ei tõuse temperatuur kõrgemale seni, kuni kogu vesi on aurustunud. Kuna paber süttib palju kõrgemal temperatuuril kui 1000C, ei hakka see enne põlema, kui kogu vesi on aurustunud. Teiste sõnadega: paber ei sütti enne, kui see on täiesti kuiv. Sama põhimõte toimib ka siis, kui põletada kaminas „rohelist“ puitu: see ei sütti hästi.