Vahendid:
- Paberkäterätt
- Keedetud kanamuna
- Toores kanamuna
Protseduur:
1. Aseta mõlemad munad lauale ja küsi õpilastelt: „Kuidas mune katki tegemata aru saada, kumb neist on keedetud?“
2. Pane munad üheaegselt võrdse jõuga pöörlema. Kumb muna pöörleb kiiremini ja paremini?
3. Lase õpilasel panna toores muna laual oleva paberkäterätiku peale otsapidi seisma. See on peaaegu võimatu.
4. Hoia toorest muna ühes käes ning raputa seda umbes 30 sekundit. Nüüd pane see muna lauale otsa peale seisma. Muna jääb seisma.
Selgitus Kanamuna koosneb munakollasest, munavalgest ja munakoorest. Suurem osa muna massist asub munakollases, mistõttu muna masskese asub munakollase läheduses. Kui toores muna pöörlema panna, hakkab munakollane edasi-tagasi liikuma, mistõttu pöörlemine aeglustub. Kui muna on keedetud, on selle sisemus tahke ning masskese on alati ühes punktis paigal. Selle tulemusena pöörleb muna kiiresti ümber oma masskeskme.
Toore muna raputamisel hakkab munakollane munavalges rohkem liikuma ning seetõttu võib munakollane liikuda muna ühte otsa. See viib masskeskme madalamale ning muna on seetõttu palju stabiilsem. Proovi muna oma teravama otsa peale seisma panna: ka see on võimalik.