Keemia ja helendavad materjalid

Rhodomine B ja fluorestseiini süntees (fluorestseeruvad ained):

  1. Panime glütseroolivanni sooja (pliit keeratud põhja 540 kraadi juurde). Kui termomeeter näitas, et glütserooli temp oli 160 kraadi, siis keerasime pliidi umbes 220 kraadi juurde. Eesmärk on, et glütserooli temp oleks vahemikus 180 kuni 200 kraadi.
  2. Kui glütserool alles soojeneb, võib lisada 50 ml ümarkolbi, mis on glütserooli sees, 0,2 g ftaalanhüdriidi ja 0,3 g 3-dietüülaminofenooli või 0,3 g resortsinooli. Segu saab segada puidust grilltokiga. Kui glütseroolivanni temp on vähemalt 170 kraadi, võib lisada katalüsaatori, milleks on 0,1 g veevaba ZnCl2 (seda ei saa palju ette kaaluda, me kaalusime selle enne sünteesi algust).
  3. Segu kuumutada umbes 20 min.
  4. Tõsta segu jahtuma vannist välja. Umbes 10 min pärast lisada ümbarkolvi segule 2,5 ml destilleeritud vett ja 3 tilka konts. HCl.
  5. Kui glütserool oli jahtunud 100 kraadi kanti, tõstsime ümarkolvi jälle glütserooli vanni. Pliit 120 kraadi juurde ja ootasime mõnda aega, et suurem osa vett ära aurustuks.
  6. Kui sellest segust valmistada vesilahus, siis sellega saab värvida asju ja need fluorestseeruvad UV-lambi käes. (paremini siis, kui kuivanud ka).

Rodamiin B ja fluorestseiinist fosforestseeruvad aine süntees:

 

  1. Rodamiin B või fluorestseiinist valmistada 1 ml veega lahus (fluorestseeruvat ainet sinna sisse läheb umbes 0,1 g või isegi vähem).
  2. Võtta teeküünlatopsi seest küünal ära. Sellesse alumiiniumist kausikesse panna 5 g boorhapet ja enne valmistatud lahus. Segada segu korralikult läbi.
  3. Kuumutada segu pliidil 350 kraadi juures, kui vesi on ära aurustunud, siis pliit 400 kraadi juurde. Kuumutatda nii kaua, kuni segu on muutunud nagu sulanud suhkuruks.
  4. Tõsta tops pliidilt, segu muutub kiiresti jahtudes nagu klaasiks.
  5. Uhmerdada segu peeneks puruks ja ongi fosforestseeruv aine olemas.
  6. Segades seda ainet küünelakiga, on võimalik esemed jälle katta.

Allikad:

Tahame kuumutada oma anumaid kuni 200 kraadini. Vesi selleks ei sobi, läheb keema, sestap glütserool.

  1. Glütserool metalltopsi, pliidile, termomeeter sisse
  2. Temperatuur 180-200 kraadi

NB kui glütserooli temperatuur tõuseb ca 150 kraadini, siis võta temp madalamaks.

NB Kui termomeeter on vastu põhja, siis näitab see topsi, mitte glütserooli temperatuuri.

Vesi pluss aine ümarkolbi?

Kinnitamie lugu

Langetame glütserooli sisse.

Lisame teine aine

Pluss tsinkkloriid katalüsaatoriks.

Segamiseks on puupulk.