CO2 neutraalsed kütused
Marsilt tagasi

Tänase seisuga ei ole ükski kosmoselaev Marsilt tagasi pöördunud. Üks põhjuseid on vajadus Marsilt startimiseks kütus kaasa võtta. Ja mehitatud kosmoselaeva Marsile saatmisel muuutub võimekus tagasi pöörduda vägagi oluliseks. Jällegi, kütuse kaasa võtmine on iseenesest energiamahukas protsess. Kas oleks võimalik kütust Marsil toota?

Kui Marsil hapniku tootmiseks tuleks süsinikdioksiidist eraldada hapnik, siis sellisel lagundamise protseduuril on ka lisaväärtus: see oleks ka kütuse allikaks, sest süsinikmonooksiidi ja hapnikku on pakutud välja kui rakettmootorites kasutamiseks sobivat kütusesegu.

See on tegelikult Maa biokeemilise tsükli imiteerimine, kus taaskasutatud CO2-st ja veest saadakse sünteetilisi süsivesikuid, kasutades selleks taastuvenergiat. Kui püüame pärast süsivesikute kasutamist süsinikdioksiidi, siis saame kinnise,  ecapturing CO2 after use closes the carbon cycle, rendering the fuel cycle CO2-neutraalse kütusetsükli. 

Aga sellest juba edaspidi. Kes tahab ette lugeda, võtab lahti selle artikli:

CO2-neutral fuels

Mimicking the biogeochemical cycle of System Earth, synthetic hydrocarbon fuels are produced from recycled CO2 and H2O powered by renewable energy. Recapturing CO2 after use closes the carbon cycle, rendering the fuel cycle CO2 neutral. Non-equilibrium molecular CO2 vibrations are key to high energy efficiency. Adelbert Goede ja Richard van de Sanden, EPN 47/3