Nähtamatu liim

Kui nöör pudelisse pista, jääb see sinna kinni. Kas tegu on nähtamatu liimiga?

Vahendid:

  1. Plastmassist või klaasist pudel pika kitseneva kaelaga
  2. Jupp õhukest nööri, väike kork

Protseduur:

Nähtamatu liim

1. Ettevalmistus: Tee korgist väike kera, mis mahub pudeli kaelast läbi (kera peaks olema nii suur, et selle pudelisse saamiseks peab veidi suruma).

2. Suru kera pudelisse ja kata pudel valge paberiga või värvi kogu pudel ära (et see läbi ei paistaks).

3. Nüüd oled katseks valmis. Hoia nööri ühes käes ning ütle õpilastele: „Selles väikses pudelis (kasuta väikest tühja pudelit) on nähtamatu liim. Ma kastan nööri otsa sellesse pudelisse, et see suure pudeli külge kinni jääks.“

4. „Kasta" nöör tühja pudelisse ning torka see siis läbipaistmatusse pudelisse ning pööra pudel tagurpidi. Tõmba aeglaselt nöörist, kuni tunned vastupanu, ning pööra seejärel pudel jälle õigetpidi. Hoia nööri pingul ning lase pudelil rippuda. Lase õpilastel pakkuda, miks nöör pudelit kinni hoiab.

Milliseid hüpoteese te oskate selle katse selgitamiseks teha?
Mis eesmärk on keral?
Miks peab see kera olema veidi suurem kui pudeli kael?
Milliseid teisi materjale võime me korgi asemel kasutada?
Kuidas me saame veinipudelisse läinud tavalise korgi pudelist välja?
Millist printsiipi selle katse juures kasutatakse?

Selgitus Põhjus, miks pudel nööri otsas ripub, on hõõrdumine. Kui pudel tagurpidi pöörata, veereb kera pudelikaela juurde ja surub nööri vastu pudeli pudelit. Köie tõmbamisega liigub kork tugevamalt vastu pudelikaela, sest selle kuju on kitsenev. Korgi ja nööri vaheline hõõrdumine on suurem kui klaasi ja korgi vaheline hõõrdumine. Seega liigub kork pudelikaelas kaugemale ning nöör takerdub. Nööri saab pudelist välja järsu tõmbega.

Korgi asemel võime kasutada ka kummist palli või ka pudelikaelast veidi väiksema läbimõõduga klaaskuuli, ent siis peab nöör olema paksem. Sama põhimõtet kasutades saame tühjast veinipudelist korgi välja tõmmata riidest lapi abil. Selleks tuleb lapi üks nurk pudelikaelast sisse pista ja korgil vastu lappi toetuda. Kui siis aeglaselt lapist tõmmata ning hetkel, mil kork on tihedalt vastu pudelikaela, kõvasti tõmmata, tuleb kork pudelist välja.