Mõõdame õhuniiskust

Tutvu psühromeetria tööpõhimõttega. Tee ise katsekomplekti termomeetriga sarnane mõõtmine ning määra selle põhjal õhuniiskus. Töölehes on ka kalkulaator õhuniiskuse määramiseks. Võimalusel võrdle tulemust mõne tööstuslikult toodetud õhuniiskuse mõõtja näiduga.


View _exp_open not found

Katse andmed

Kuiva termomeetri temperatuurC
Kuiva ja märja termomeetri näitude erinevusC
Õhuniiskus minu katse tulemuste põhjalC
Õhuniiskus tööstusliku õhuniiskuse mõõtjaga mõõdetuna C
Kalkulaator: psühromeeter

Kalkulaator arvutab psühromeetri kuiva ja märja termomeetri näitude järgi suhtelise õhuniiskuse. Kalkulaatoris kasutatavat valemit vt allpool. Kalkulaatori kasutamisel sisesta tabelisse andmed. Vastus ilmub tabeli viimasesse ritta.

Õhuniiskus psühromeetri termomeetrite näitude järgi

Kuiva termomeetri temperatuur C
Märja termomeetri temperatuur C
Suhteline õhuniiskus

Psühromeeter koosneb kahest termomeetrist. Üks on kuiv, teine hoitakse pidevalt märg. Lihtne vahend vedeliktermomeetri niisutamiseks on reservuaari ümber keeratud märg lapp, mis tuleb otsapidi vees hoida. Kui õhk on veeaurust küllastunud (õhuniiskus 100%), siis vesi märjalt lapilt ei aurustu, märg termomeeter ei jahtu ja näitab koos kuivaga ümbritseva keskkonna temperatuuri. Kui suhteline niiskus on väiksem, siis hakkab märjalt termomeetrilt vett aurustuma, see jahtub ja temperatuurinäitudesse tekib vahe. Vahe on seda suurem, mida kuivem on õhk. Psühromeetriga käib kaasas vastav tabel, kust saab leida temperatuurierinevusele vastava õhuniiskuse.

Siin kasutame suhtelise õhuniiskuse arvutamiseks järgnevaid valemit

kus

ja

Allikas: https://www.1728.org/relhum.htm

Vahetulemused:


Uuri veel ultrahelil põhinevate õhuniisutite kohta. Mille poolest erinevad sellised veeauru tekitamise seadmed meie käsitletud vee aurustamise meetoditest.