Kõrrest rakett

Vahendid:

1. Plastikust painduv pudel
2. Kaks joogikõrt erineva suurusega
3. Voolimissavi, ehituspaber

Protseduur:

1. Valmista pudelist „starter“ pannes voolimissavi ümber väiksema kõrre ning pudeli avast sisse. Katseta, kas see peab õhku: pane sõrm kõrre lahtise ava peale ning suru pudelit. Kui õhku kusagilt läbi ei tule, siis on pudeli kokkusurumine raske.

2. Valmista rakett teipides kaks paberist rõngast suurema kõrre külge. Suurem rõngas kinnita kõrre kaugemale otsa ning väiksem lähemasse otsa. Pane kõrre lähemasse otsa savi.

3. Nüüd on rakett valmis. Aseta suurem kõrs väiksema sisse, hoia paberist rõngad teise kõrrega ülevalpool ning suru pudel järsu liigutusega kokku.

Miks liikus rakett edasi?
Miks peab väiksem kõrs tihedalt pudelisse minema?
Mis eesmärk on savitükil suures kõrres?
Mis eesmärk on paberist rõngastel?
Milline lisategevus andis raketile energiat edasi liikuda?

Selgitus Plastikust pudeli kokkusurumisel liigub õhk läbi väiksema kõrre suuremasse kõrresse. Kui suurem kõrs on kinnitatud ette otsa, siis tekib suurem rõhk ning rakett lendab üles. Nagu Newtoni seadus väidab: iga tegevuse jaoks on olemas võrdne ja vastassuunaline reaktsioon. Tegevus on selles katses õhu liikumine raketis ning reaktsioon on raketi edasiliikumine. Paberist rõngaste eesmärk on kõrre horisontaalse liikumise säilitamine. Mänguasjad, mis tulistavad plastmassist palle surudes plastmassist püssile ning õhukahurid järgivad sama printsiipi, kus tegevusel on reaktsioon.