Vahendid:
- Tühi klaaspudel ja toiduvärv või tint
- Läbipaistev kõrs või klaastoru
- Natuke savi või ühe auguga kork
- Põleti ja statiiv või küünal
Protseduur:
1. Täida pudel külma veega ja värvi see mõne tilga toiduvärvi abil mitteläbipaistvaks.
2. Pane kõrre ümber savi ja aseta kõrre ots vette, nii et tekiks kork. Vaata, et kõrs ulatuks vaid natuke vette.
3. Kõrt pudelisse paigutades võta eelnevalt kõrre sisse natuke vett, hoides kõrt sõrmega ülevalt suletuna. Valmis seadmes veetase olla korgist kõrgemal ja pudel täiesti täis.
4. Kuumuta (või jahuta) pudelit ja lase õpilastel veetaset jälgida.
Selgitus Ka päris termomeetris on reservuaar, kus asub enamus piiritusest (või elavhõbedast). Mida suurem on reservuaar, seda tundlikum on nivoo peenikeses torus või kõrres. Kehatemperatuuri mõõtmiseks mõeldud termomeetritel on suhteliselt suur reservuaar ja peenike toru. Pudeli kuumutamine põhjustab vee paisumist, mida on näha ka kõrres tõusva nivoo järgi. Jahutamine jällegi langetab nivood. Termomeetrit saab kalibreerida ilma teise termomeetrita, kasutades teadaolevaid temperatuure, nt vee jäätumine ja keemine. Märkides ära jäätumise nivoo ja keemise nivoo, saab selle vahemiku jagada 99 joone abil 100 võrdseks osaks, millest igaüks tähistab ühte kraadi.