Millisel temperatuuril tekib kaste?

Vahendid:

  1. Kolb või joogiklaas
  2. Termomeeter (-5 kuni 50 °C)
  3. Jääkuubikud

Protseduur:

1. Täida suurem osa kolbist veega ja lisa sellesse mõned jääkuubikud.

2. Aseta termomeeter kolbi ja jälgi hoolega selle väliskülge.

3. Sega jää ja vee segu aeg-ajalt (ettevaatlikult) ja pane tähele, mis temperatuuri juures tekib klaasile kaste. Seda on selgelt näha, kui kolb muutub uduseks.

Kust tuleb kaste klaasi välisküljele?
Mis temperatuuril kaste tekkis?
Kas õhus on alati sama palju veeauru?
Kas niisketel (kõrge õhuniiskusega) päevadel on kastepunkt madalamal või kõrgemal temperatuuril?
Kus kohas koduses majapidamises võib talviti sarnast efekti kohata?

Selgitus Õhus leidub alati mingi hulk veeauru (absoluutne õhuniiskus). Õhku ei mahu aga lõputul hulgal veeauru, on olemas piir. Kui veeauru kogus selle piiri ületab, siis üleliigne niiskus kondenseerub. See piir sõltub temperatuurist: mida madalam on õhu temperatuur, seda vähem veeauru sellesse mahub. Jää jahutab vett ja klaasi ning ka õhku kolbi vahetus läheduses. Kui vee (ja ka kolbi ümber oleva õhu) temperatuur langeb nii madalale, et kolbi läheduses asuvasse õhku kogu see veeaur enam ära ei mahu, siis kondenseerub see kolbi klaaspinnale. Temperatuuri, mille juures õhuniiskus kondenseerub, nimetatakse kastepunktiks. Mida rohkem on õhus niiskust, seda kõrgem on kastepunkt. Seega vihmastel päevadel, mil õhuniiskus on kõrge, on kastepunkt kõrgem kui kuivadel päevadel.