Vahendid:
- Tühi metallist konservipurk ilma etiketita
- Purustatud jää ja jäme sool
- Termomeeter
- Lusikas
Protseduur:
1. Täida konservipurk jääga ja lisa sellesse veidi soola.
2. Aseta termomeeter purki ja sega (ära sega termomeetri abil).
3. Lase õpilastel iga poole minuti järel termomeetri näitu lugeda.
4. Lase teistel õpilastel jälgida hoolega purgi välispinda ja öelda, millal nad näevad härmatise tekkimist (pind tuhmub).
5. Joonistage graafik, mis näiteks temperatuuri sõltuvust ajast.
Selgitus Soola ja jää kokku segamine muudab jää sulamistemperatuuri madalamaks (alla 0 °C). Õhuniiskus, mis külma purgipinnaga kokku satub, kondenseerub otse tahkesse faasi ilma vahepeal vedelasse olekusse minemist. See protssess - nagu ka veeldumine ja tahkumine - annab soojust ära ning seega soojendab purki. Seetõttu härmatise tekkimise ajal temperatuurilangus peatub.