Haihtuvad jääkuubikud

Vahendid:

  1. Jääkuubikud (3-4 tükki igale õpilaspaarile)
  2. Termomeeter, kolb, põleti ja statiiv (igale õpilaspaarile)
  3. Millimeeterpaber

Protseduur:

1. Jaga õpilased paaridesse ning anna igale paarile katsevahendid.

2. Las üks õpilane segab jää ja vee kokku ja teine märgib soojendamise jooksul iga minuti järel üles segu temperatuuri.

3. Pärast jää sulamist lase õpilastel vett kuni keemiseni edasi kuumutada.

4. Lase õpilastel millimeeterpaberile graafik joonistada (temperatuuri sõltuvus ajast).

Mida temperatuur tegi, kui oli veel jääd?
Kuhu läks soojus leegist kui temperatuur ei tõusnud?
Mida tegi temperatuur keemise ajal?
Kuhu läks soojus leegist keemise ajal?
Mis jääks alles, kui keemine jätkuks?
Kui jää ja vee segu ei kuumutata, siis kust saab jää soojust, et sulada?

Selgitus Kuumutamise alguses läheb soojus jää sulatamiseks ja temperatuur püsb 0° C juures. Temperatuur ei muutu seni, kuni kogu jää on sulanud. Kui kogu jää on sulanud, tõuseb temperatuur 100° C-ni, misjärel keemine hoiab temperatuuri püsivana: kogu soojus, mis lisatakse, kulub vee aurustamiseks.