Vahendid:
- Erlenmeyeri kolb ja Petri tass
- Põleti ja statiiv
- Jood (NB! Joodiaurud on mürgised. Katset teha ainult tõmbekapis või õues.)
Protseduur:
1. Aseta mõned joodikristallid Erlenmeyeri kolbi ja kata selle avaus Petri tassiga.
2. Soojenda kolbi väikesel leegil ja jälgi selle sisemust.
Selgitus Kuumutamisel joodikristallid sublimeeruvad (muutuvad tahkisest gaasiks). Kui purpurne joodiaur kohtub kolvi külma seinaga, tahkub see uuesti. Kui kuumutamine lõpetada ja oodata, onkolvi seintel ja Petri tassil näha väikseid kristalle. Petri tassi ei tohi katse ajal tõsta, sest joodiaurud on mürgised. Härmatumist (gaasi muutumist tahkeks aineks ilma vedeliku faasi läbimata) võib näha näiteks siis, kui sügavkülma uks lahti jätta. Õhus olev veeaur härmatub külmkapile ning jäätub koheselt ilma vahepeal vedelaks muutumata. Härmatumist võib näha ka halli ehk kahu tekkimisel: veeaur härmatub maapinnale ja muutub jääks. (Härmatis on sarnane, aga sel juhul veeaur kõigepealt kondenseerub ning seejärel jäätub.) Veel üheks härmatumise näiteks on jäälilled akendel ja ka autoakendel.