Vahendid:
- Jääkuubik ja klaas veega
- Niit
- Sool
Protseduur:
1. Vala klaas vett täis ja aseta sellesse jääkuubik.
2. Näita õpilastele soolatopsi ja niiti ning küsi: "Kuidas tõsta niidiga jääkuubikut ilma, et niit asuks kuubiku all?"
3. Aseta niit jääkuubiku peale (vt joonis) ja puista jääkuubikule niidi juurde soola.
4. Oota umbes 1 minut. Tõsta aeglaselt niiti ning kontrolli, kas vesi niidi peal on jäätunud. Kui on, siis tõsta niiti mõlemast otsast ja tõsta jääkuubik veest välja.
Selgitus Soolase vee sulamis- ja jäätumistemperatuur on madalam kui puhtal veel, mistõttu jää peale soola lisamine sulatab jääd. Niidi lähedal asuv jää sulab, ent selle jää temperatuur on alla 0 °C. Mida rohkem jääd sulab, seda suuremas veekoguses on see sama sool lahustunud ning vee soolasus väheneb, tõstes uuesti jäätumistemperatuuri. Varsti tekib olukord, kus kergelt soolase vee jäätumistemperatuur on kõrgem kui jääkuubiku temperatuur ning jääkubiku peal oleva niidi ümber olev vesi niidi jäätub taaskord. Jää on piisavalt tugev, et niiti jääkuubiku küljes kinni hoida, ja nii saabki seda tõsta. Seda nähtust rakendatakse mõnikord jäätise tegemiseks: purustatud jää segatakse soolaga ja selle seguga saab jäätisesegu jäätumiseni jahutada.